Ondertussen in Schotland

Foto: Andy Buchanan/AFP/Getty Images

Een nieuwe dag een nieuwe peiling die nog meer doem voor Labour voorspelt. Gisteren meldde TNS dat de SNP wel eens 54 procent van de stemmen in Schotland* zou kunnen winnen. Daarmee komen de Schotse nationalisten dan op 57 zetels. Eén zetel (Shetland & Orkney) blijft er voor de LibDems (van de 11 die zij nu hebben), één blijft er over voor Labour (Glasgow North East). De Conservatieven zouden hun enige zetel volgens dit scenario verliezen.

Twitter avatar scotlandvotes ScotlandVotes BREAKING | new @tns_global poll through our seat predictor:
#SNP 57
#Labour 1
#LibDems 1 http://t.co/bLLmzDJoqD

Wat betekent dat voor na de verkiezingen? In elk geval dat de SNP de derde partij van het land wordt. En dat zij in ruil voor gedoogsteun eisen kan stellen aan - naar zij hoopt - een Labour-regering: meer macht en geld voor Schotland, het terugdringen van bezuinigingen, en het afschaffen van de Trident-kernraketten.

Praktisch betekent het dat de SNP in Westminster zitting krijgt in alle belangrijke parlementaire commissies: van defensie tot bankentoezicht of media. En zo dus invloed kan uitoefenen.

Dat is opmerkelijk voor een partij die zes maanden geleden de grootste verkiezing uit haar geschiedenis - het referendum over onafhankelijkheid - verloor.

Twitter avatar JimForScotland Jim Murphy The choice for #GE2015 is between the road for a fairer Scotland with Labour - or the road to #indyref2 with the SNP. http://t.co/VAhRNsEgut

Het baart de winnaars van dat referendum zorgen. SNP-partijleider Nicola Sturgeon sluit niet uit dat in het volgende partijprogramma bij de volgende Schotse verkiezingen (en die zijn al in 2016) er opnieuw een referendumbelofte wordt opgenomen. Sturgeon herhaalde deze week:

We are not at that point yet, but I think I will know in my gut whether it’s the right thing or wrong thing to do, and that will be down to not what the SNP wants, or what the SNP thinks is right, but what I think is right for Scotland and what I think the people of Scotland want.

* Er is een caveat. Uit de TNS-peiling blijkt ook dat 29 procent van de Schotten nog niet weet op wie zij gaan stemmen. En dat de meerderheid van diegenen die het wél weet, SNP zal stemmen. Dat is gevaarlijk: tijdens het onafhankelijksreferendum was de opkomst in steden met veel ‘ja’-stemmers (deels overlappend met SNP-stemmers) lager dan die van ‘nee’-stemmers. Zie ook het immer uitstekende blog van hoogleraar John Curtice hierover.

Tom Costley van TNS Scotland zei:

It remains to be seen what impact the 29% who claim to be undecided as to which way to vote will have on the total number of Westminster seats gained by the SNP.

Maar uit dezelfde peiling blijkt ook dat 42 procent van alle ondervraagden denkt dat Sturgeon de beste deal voor Schotland zal sluiten. Slechts 8 procent vond dat gelden voor de Schotse Labour-leider Jim Murphy.

    • Titia Ketelaar