Obama: geweld Baltimore valt niet te rechtvaardigen

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn toespraak. Foto AFP / Saul Loeb

Geen enkele reden rechtvaardigt de hoeveelheid geweld die vannacht te zien was in de Amerikaanse stad Baltimore. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vanavond tijdens een toespraak. Obama ging tijdens zijn speech uitgebreid in op de rellen die uitbraken na de begrafenis van een Afro-Amerikaanse man.

Bij dat geweld raakten meerdere mensen gewond, onder wie een aantal politieagenten. Ook braken demonstranten winkels open en staken ze dingen in brand. Maar dergelijke mensen vallen niet onder de noemer ‘actievoerder’, zo stelde Obama volgens persbureau Reuters:

“Wanneer iemand een koevoet pakt om winkels open te breken en te plunderen, dan is hij niet aan het protesteren, maar aan het stelen. En wanneer iemand een gebouw in brand steekt, maakt hij zich schuldig aan brandstichting. […] Deze mensen moet je behandelen als criminelen.”

Hoewel Obama het geweld veroordeelde, toonde hij wel begrip voor de onvrede die aan de protesten ten grondslag lag. Volgens de Amerikaanse president gaat de Amerikaanse politie – ook sinds de grote rellen in Ferguson van vorig jaar - nog te vaak op een twijfelachtige manier met Afro-Amerikaanse jongeren.

De Amerikaanse politie moet daarom bij zichzelf te rade gaan en erkennen dat er een probleem is. Maar de politiekorpsen door het hele land kunnen daarbij ook rekenen op hulp vanuit de regering, zo stelde Obama. “Want we kunnen dit niet allemaal op het bord van de politie neerleggen.”

    • Joost Pijpker