Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

NS-dochter overtrad regels bij binnenhalen vervoersconcessie Limburg

Een bus van Qbuzz vertrekt vanaf station Rotterdam CS.
Een bus van Qbuzz vertrekt vanaf station Rotterdam CS. Foto ANP / Robin Utrecht

Bij het binnenhalen van de opdracht voor openbaar vervoer in Limburg hebben bestuurders van NS-dochter Qbuzz zich schuldig gemaakt aan “ernstige onregelmatigheden”. Zij kregen geheime informatie toegespeeld over een concurrent, zo meldt de NS vandaag na onderzoek. De persoon die dat deed, werd later bij Qbuzz aangenomen.

De NS heeft de twee bestuurders per direct geschorst. Volgens het vervoersbedrijf heeft de informatie over Veolia, dat eveneens meedong naar de vervoersopdracht in Limburg, niet geleid tot een voorsprong op de concurrentie. Als de fraude er toch toe leidt dat de NS de vervoersklus in Limburg weer kwijtraakt, dan zal besluit “volledig worden gerespecteerd”. Veolia eist nu dat de aanbesteding wordt overgedaan.

Informatie gevraagd en ongevraagd gedeeld

De twee bestuurders van Qbuzz kregen de informatie zowel gevraagd als ongevraagd van de voormalig Veolia-medewerker. Naast het delen van informatie met Qbuzz schreef de medewerker ook actief mee aan het bod waar de vervoerder aan werkte. De directie van Qbuzz wist hiervan. Er zijn geen aanwijzingen dat de top van NS ook van de fraude wist.

Na het binnenhalen van de vervoersklus werd de oud-werknemer van Veolia in dienst genomen bij Qbuzz. Dat was omdat Qbuzz zijn “regionale kennis in Limburg” wilde versterken. De medewerker had nog een concurrentiebeding bij Veolia, maar dat werd via een constructie omzeild. Zijn contract zou op 1 mei zijn ingaan, maar is nu ontbonden.

Ook oud-bestuurder en adviseur Qbuzz vertrekt

Naast de twee bestuursleden en de medewerker is ook de voormalig algemeen directeur van Qbuzz de wacht aangezegd. Sinds hij op 1 februari als bestuurder vertrok, was hij nog als adviseur bij Qbuzz betrokken, maar dat adviescontract wordt per direct ontbonden, zo stelt de NS.

Het vervoersbedrijf laat in een verklaring weten dat het de onregelmatigheden betreurt. Die zijn volgens de NS “volstrekt onaanvaardbaar, verwerpelijk en tegenstrijdig aan de cultuur waar NS voor staat”. De vervoerder biedt zodoende zijn excuses aan, “in het bijzonder aan de Provincie Limburg en Veolia”.

Dijsselbloem: volstrekt onacceptabel

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) oordeelt in een reactie hard over de onregelmatigheden, die hij “volstrekt onacceptabel” noemt. Uit het onderzoek, uitgevoerd door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, komt volgens hem een onthutsend beeld naar voren “van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers”.

Qbuzz deed aanbesteding voor Abellio

De NS kreeg in februari van de provincie Limburg de opdracht om vanaf eind volgend jaar alle openbaar vervoer in de provincie te verzorgen. Het bedrijf gaat dat doen onder de vlag van Abellio, dat op zijn beurt weer het moederbedrijf is van Qbuzz. Het bod dat Abellio tijdens de aanbestedingsprocedure deed, werd voorbereid door Qbuzz.

Naast Abellio deden ook Arriva en Veolia mee aan de aanbestedingsprocedure van de provincie Limburg, de grootste en meest complexe openbaar-vervoerconcessie die ooit in Nederland werd aanbesteed. Veolia viel in de eerste ronde al af vanwege onvoldoende budget. Later won Abellio het ook van Arriva.