Neerstorten kunnen we allemaal, ook een koele bankier

Wie: Annette Herfkens

Leeftijd: 53

Wat: overlevende vliegramp, bankier

Waar: RTL Late Night, EénVandaag

Joris Luyendijks Dit kan niet waar zijn mag dan ongeveer het best verkopende boek zijn sinds Harry Potter, ook bankiers kunnen een bestseller schrijven. Annette Herfkens uit New York werkte voor ING, Banco Santander en effectenbeheerder IMC, maar de laatste tijd is ze vooral actief als inspirational speaker en schrijver van een autobiografisch boek, waarvan vorige week de Nederlandse vertaling verscheen.

Turbulentie gaat over de vliegramp in 1992 in Vietnam, die Herfkens als enige overleefde. Ze heeft lang gewacht met het naar buiten treden met dit verhaal, maar vond dat ze het niet langer voor zich kon houden. Ter geruststelling van nabestaanden van andere vliegrampen: het gaat zo snel dat je geen tijd hebt om je te realiseren wat er staat te gebeuren.

Vorige week wilde ook de Nederlandse televisie uiteraard alles weten over de koelbloedigheid waarmee Herfkens zich onder de lijken had weten uit te wurmen, hoe ze regenwater opspaarde en optimistisch bleef. EénVandaag haalde er zelfs een hersenwetenschapper bij, die vermoedde dat zulke rationaliteit deels aangeboren kan zijn, maar ook een mogelijk gevolg van ervaring met stress als handelaar op Wall Street.

Kijk, dat hoor je niet vaak meer tegenwoordig: dat flitskapitalisme kan je dus ook tot een held maken, die in extreme omstandigheden boven zichzelf uitgroeit. Misschien past Herfkens in Luyendijks classificatie wel onder het label „de koele kikker”.

Dat werd destijds ook al beweerd van haar oudere zus Eveline Herfkens, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking en directeur bij de Wereldbank. Ze had als armoedebestrijder bij de Verenigde Naties een te duur appartement in New York betrokken en daar een te hoge vergoeding voor gekregen. In de Tweede Kamer vielen rechts en links over haar heen, als PvdA'er en als zakkenvuller.

Het is een klein wonder dat in een tijdperk dat de veel minder charitatief ingestelde Annette, midden in een periode dat bankiers geen goed meer kunnen doen, nu omhelsd wordt door alle media. Neerstorten kunnen we immers allemaal en dan is er geen verschil meer tussen arm en rijk. Het is een kwestie van karma of je overleeft en al helemaal wat je daar verder mee doet. EénVandaag zoomde in op de boeddha aan haar halsketting.

    • Hans Beerekamp