Nederland coördineert reddingswerk Nepal

Nederlands reddingsteam zoekt naar overlevenden na aardbeving Nepal.
Nederlands reddingsteam zoekt naar overlevenden na aardbeving Nepal. Foto EPA / Narendra Shrestha

Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties.

Dat zei minister Henk Kamp vandaag in de Tweede Kamer, waar D66 hem bij afwezigheid van minister Lilianne Ploumen vragen stelde over de hulp in Nepal. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de “search en rescue” weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

62 Nederlanders en 8 honden

Het Nederlandse hulpteam Urban Search and Rescue (USAR) arriveerde gisteren in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De groep gaat helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land zaterdag trof. Het team bestaat uit 62 Nederlanders en acht honden en is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin zijn bedolven. Het team werkt in vier groepen, 24 uur per dag. Een arts van het hulpteam is in een ziekenhuis langsgegaan bij een Nederlandse toerist die gewond is geraakt. Later vandaag worden nieuwe locaties bepaald waar gezocht gaat worden. Dat gebeurt in overleg met de autoriteiten in Nepal.

Twitter avatar USARNL USAR.NL USAR.NL volop aan het werk in Kathmandu. Zie: http://t.co/wgrXYJoUJR

Nederlanders

Een woordvoerder van Alarmcentrale SOS International zegt dat vanmiddag op vliegveld Eindhoven 44 Nederlanders uit Nepal terugkeren met het toestel van Defensie dat dit weekeinde een reddingsteam bracht. Gisteren keerden ook al acht Nederlanders terug. Morgen worden er met een speciaal gecharterd toestel 80 landgenoten naar Rotterdam gevlogen. Onder hen zijn 12 lichtgewonden een derde vlucht wordt voorbereid, aldus Kamp.

Lees ook in NRC Handelsblad: In de dorpen is niemand die helpt (€)