Meten hoeveel stroom een festival kost

Foto ANP

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: energie besparen  op festivals.

Bedrijf: Watt-now
Oprichters: Sjoerd Schouten (27), Jim van Oosten (27) Cor Kroon (27)

Het festivalseizoen is begonnen. Om alle podia, verlichting en koffiezetapparaten te laten werken, is er natuurlijk gigantisch veel stroom nodig. Een doorsnee festival of event huurt daarom dieselgeneratoren die zorgen dat alle elektriciteit op het terrein het doet. De start-up Watt-now meet het energiegebruik van festivals.

Hoe doen ze dat?

Watt-now levert een monitoringssysteem dat het energieverbruik op het festivalterrein gedetailleerd in kaart brengt. Daarvoor komt Watt-now langs om op verschillende punten een kast om de energiekabels te klemmen. De organisatie kan vervolgens precies zien waar, wanneer en hoeveel energie er verbruikt wordt. Zodra ergens een generator nodeloos aanstaat, krijgen ze bijvoorbeeld een notificatie. Het moet ervoor zorgen dat bij festivals alleen die energie gebruikt wordt die nodig is.

Wie zijn de klanten?

Ze verhuren het aan festivals voor ongeveer 700 à 900 euro, en volgens zichzelf levert het een energiebesparing op van 30 à 40 procent. Tot nu toe wordt het op een paar festivals gebruikt, zoals het bevrijdingsfestival in Utrecht.

Waarom zou je dit willen?

Wanneer je weet hoeveel energie er echt wordt gebruikt, kun je nauwkeuriger inkopen. Dat scheelt geld. Daarnaast kunnen festivals ook aan je klanten (zoals de eettentjes) laten zien hoeveel energie ze hebben verbruikt: dat stimuleert ze om zuiniger te zijn.

Wat is het verdienmodel?

Tot nu toe verhuurt Watt-now de meetsystemen. De startup is bezig om een dataplatform te bouwen waarop de data van alle evenementen en gebruikers gecombineerd wordt om zo een nog nauwkeuriger voorspelling te kunnen doen over het te verwachten energieverbruik. Daar kunnen festivals een abonnement op nemen.

    • Charlotte van ’t Wout