Kamer voorstander omgekeerde bewijslast bevingsschade

Foto ANP/ Martijn Beekman

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat bewijslast voor inwoners van Groningen die schade hebben door de aardbevingen wordt omgekeerd. Hierdoor moet de NAM gaan bewijzen dat de schade niet is ontstaan door een beving. Minister Henk Kamp van Economische Zaken is tegenstander van dit plan.

Zowel regeringspartij PvdA als de oppositiepartijen D66, SP, CDA, PVV, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SGP hebben zich vandaag in de Kamer uitgesproken voor de omgekeerde bewijslast, zo meldt ANP. Daarmee is er een overgrote meerderheid voor dit plan, alleen de VVD stemde tegen. Het voorstel geldt alleen voor nieuwe schades.

Kamp bespreekt plan in kabinet

Op dit moment moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. De Kamer vindt dat schade sneller en beter kan worden afgehandeld en wil daarom dat de bewijslast wordt omgekeerd. Minister Kamp van Economische Zaken liet in een reactie weten dat hij het in het kabinet gaat bespreken.

Volgens Haagse bronnen wacht minister Kamp waarschijnlijk met het sturen van dit wetsvoorstel naar de Eerste Kamer. Daarmee wint hij tijd voor overleg over de consequenties van deze wetswijziging. De minister van Economische Zaken ziet geen voordelen in het omkeren van de bewijslast, zo liet hij al eerder weten. Kamp vindt dat de Kamer te snel gaat op dit punt. Hij zou het plan liever na de zomer bespreken tegelijk met andere voorstellen om aspecten rond de gaswinning in Groningen te veranderen.

‘Bewoners hebben recht op herstel’

Een van de indieners van het voorstel over omkering van de bewijslast is PvdA-Kamerlid Jan Vos. Hij is “superblij” dat het plan is aangenomen. Volgens Vos is er veel te lang gesproken over het omkeren van de bewijslast, zo laat hij weten aan ANP.

“De molens in Den Haag draaien toch al te langzaam als het om Groningen gaat. De bewoners hebben recht op herstel van de woningen. Er zijn veel problemen”.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer verder over gaswinning in Groningen. Het draait dan om de conclusies van het rapport van de Onderzoeksraad van de Veiligheid dat de overheid vijftig jaar lang geen rekening heeft gehouden met de veiligheid van Groningers. De raad wil dat niet alleen het ministerie van Economische Zaken betrokken is bij de gaswinning.

Lees verder hierover in NRC Handelsblad
- ‘De schadeafhandeling bij NAM is nu een puinbak’ (€)
- ‘Gasrapport mag niet zonder gevolg blijven, vindt het Noorden’ (€)

    • Huib de Zeeuw