Lui, grof en stoned: ook voor vrouwen geen probleem

In de Amerikaanse hitserie Broad City speelt Abbi Jacobson een schoonmaakster in een sportschool. Ze is botter en grappiger dan de dames uit Girls.

Abbi Jacobson Frazer Harrison/AFP

Haar grote doorbraak als kunstenares kan ‘elk moment’ komen. Maar voorlopig is de 26-jarige Abbi (Abbi Jacobson) schoonmaakster in een sportschool, spendeert ze haar tijd blowend en sjacherend met beste vriendin Ilana (Ilana Glazer) en bezit ze het talent om in ongelooflijk ongemakkelijke situaties terecht te komen. Zo floept ze eruit dat ze lintworm heeft om weg te komen van een saai feestje, verandert ze in een contactgestoorde op de momenten dat ze haar aantrekkelijke buurman tegenkomt en richt een ravage aan tijdens een apestoned supermarktbezoek.

Haar beste vriendin Ilana werkt bij het non-descripte bedrijf ‘Deals Deals Deals’, heeft een relatie met de ‘Al Dente Dentist’ (een tandarts met pastablog) en doet uitspraken als: „Statistisch gezien gaan we naar een tijd toe waarin iedereen queer en karamelkleurig is.”

The New York Times bestempelde Broad City als de ‘verrassingshit’ van afgelopen tv-seizoen. Abbi’s belevenissen gaan over de twintiger-ervaring van middenklasse-millenials: in de rij staan voor een lullig baantje, lijden aan fear of missing out, slechte seks en overleven in de grote stad. Waar de vergelijking met de tv-serie Girls snel gemaakt is – ook door New York als locatie – is Broad City grappiger, grover en absurdistischer. Soms verandert een aflevering opeens in een videoclip. Ook is het interessant om te zien hoe Jacobson en Glazer het stoner genre – films gedomineerd door mannen die veel blowen – zich toe-eigenen.

De vriendinnen zijn lui, grof, en gebruiken mannen voor de seks. Broad betekent dan ook zoiets als een ‘wijf’.

Wat de serie zo sterk maakt is de chemie tussen de twee comédiennes. Niet onbegrijpelijk: de show begon als zelfgeproduceerde webserie op YouTube voordat de twee ontdekt werden door komiek en actrice Amy Poehler. In een interview met The New Yorker vertelde Jacobson dat veel afleveringen gebaseerd zijn op de ervaringen van de twee voordat ze bekend werden. Bovenal maakt de serie duidelijk: hard lachen, daar kan geen crisis tegenop.

    • Jonas Kooyman