Koningsdag Amsterdam: 108 arrestaties en 300 ambulanceritjes

Politie in de binnenstad van Dordrecht, waar de Koninklijke familie ook Koningsdag vierde.
Politie in de binnenstad van Dordrecht, waar de Koninklijke familie ook Koningsdag vierde. Foto ANP / Arie Kievit

De hulpdiensten, politie en ambulance, zijn gisteren op Koningsdag minder vaak uitgerukt dan het jaar ervoor. Dat meldt persbureau ANP.

Ambulances in Amsterdam reden dit jaar precies driehonderd keer uit, tegen 339 keer in 2014.

Arrestaties in Amsterdam

In Amsterdam zijn gisteren 108 mensen aangehouden, bevestigt een woordvoerder van de politie. Dat zijn er minder dan vorig jaar: toen nam de politie 136 personen mee naar het bureau.

De hulpdiensten spraken van een drukke maar beheersbare dag. Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest, op een opstootje op de Nieuwendijk in het centrum na. Daar kwam de Mobiele Eenheid (ME) aan te pas. Een groepje jongens maakten ruzie en bekogelde toegesnelde politieagenten te paard met stenen. Er zijn drie personen aangehouden, meldt de politie. De jongens zitten vandaag nog vast.

Hoeveel mensen waren er in de hoofdstad?

Volgens de woordvoerder is het lastig om in te schatten hoeveel mensen er precies op de been waren in Amsterdam gisteren, maar het straatbeeld zou vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Ongeveer een kwart miljoen mensen reisden met de trein naar de hoofdstad. In de stad waren zo’n 160 evenementen, waaronder twaalf grote dancefeesten.

2,5 miljoen mensen voor de buis

Ruim 2,5 miljoen mensen hebben maandag gekeken naar de festiviteiten van Koningsdag vanuit Dordrecht. De uitzending staat daarmee op de eerste plaats van het dagelijkse kijkerslijstje van de Stichting KijkOnderzoek. Op de tweede plaats staat het Journaal van 20.00 uur, gevolgd door Spoorloos.

Bekijk ook de In Beeld van Koningsdag:

[inbeeld]

Schoonmaken

Na een dag vol feestvierders blijft Amsterdam, zoals ieder jaar, achter met een berg afval. De schoonmaakploegen zijn rond middernacht begonnen met het opruimen van het puin. Burgemeester Eberhard van der Laan zwaaide de reinigers traditiegetrouw uit.

In totaal halen 170 schoonmakers de nacht door om de stad weer spic en span te maken. Collega’s uit Rotterdam zijn speciaal overgekomen om te helpen.

    • Carlijn Vis