Kijken: Vliegeren in de favela’s van Rio. “Alleen dan voel ik me vrij”

“Als ik mijn vlieger vlieg, hoog in de lucht, voel ik me vrij”, zegt de hoofdpersoon in de korte documentaire Kite Fight. Deze korte documentaire (5 min) geeft een inkijkje in de wereld van het vliegeren, bijzonder populair in Brazilië.

Vliegeren op het dak van een huis in een sloppenwijk van Rio de Janeiro Still uit 'Kite Fight'

“Als ik mijn vlieger vlieg, hoog in de lucht, voel ik me vrij”, zegt de hoofdpersoon in de korte documentaire Kite Fight. De jonge jongen, Bruno, geeft ons een inkijkje in de wereld van het vliegeren, bijzonder populair in Rocinha, zijn woonplaats, de grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro.

In de favela’s van Rio is het vliegeren een waar gevecht, vandaar ook de titel: niet Kite flight, maar fight.

Grootste sport, na voetbal

Vliegeren is volgens het blad Victory Journal een immens populaire sport in Brazilië. Het zou na voetbal - futebol! - op de tweede plek staan. Zowel kinderen als volwassenen maken hun eigen vlieger: met zijden papier, lijm en houten of aluminiumstokjes voor het frame.

Maar belangrijker nog, zo leren we van deze korte documentaire (5 minuten), is het maken van de wax. Want als twee vliegers verstrengeld raken, of in gevecht raken, kunnen de vliegeraars alleen maar afwachten wiens lijn het eerst breekt. Slechte wax speelt je dan parten.

Bloed, zweet en geen tranen

Soltar pipas, zoals het in goed Braziliaans heet, gebeurt vanaf de daken van de huizen in de sloppenwijken. Er worden grote en kleine (vriendelijke) gevechten georganiseerd: soms is het dak tegen dak, soms is het buurt A versus buurt B.

Het is zaak je vingers goed in te tapen, om bloeden te voorkomen. Toch lopen er genoeg jongens en meisjes rond met striemen, scheuren en sneeën van het spel. “Maar er wordt niet gehuild, dat hoort niet bij deze sport”, zegt Bruno. “Ik heb regelmatig bloedende vingers, maar ik krijg nooit genoeg van het vliegen.”

    • Carlijn Vis