Kapitein van Zuid-Koreaanse veerboot Sewol krijgt levenslang

De 68-jarige kapitein van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol moet levenslang de gevangenis in. Dat heeft de rechter in hoger beroep beslist. Eerder werd kapitein Lee Jun-Seok veroordeeld tot 36 jaar cel voor nalatigheid en het verlaten van het schip. Het Openbaar Ministerie eiste de doodstraf.

De kapitein van de gezonden Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, Lee Joon-seok, in de rechtszaal.
De kapitein van de gezonden Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, Lee Joon-seok, in de rechtszaal. Foto EPA / Ahn Young-Jool

De 68-jarige kapitein van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol moet levenslang de gevangenis in. Dat heeft de rechter in hoger beroep beslist, schrijft persdienst AFP. Eerder werd kapitein Lee Jun-Seok veroordeeld tot 36 jaar cel voor nalatigheid en het verlaten van het schip. Het Openbaar Ministerie eiste de doodstraf.

De ramp in april vorig jaar kostte aan meer dan 300 mensen het leven, vooral schoolkinderen die op schoolreisje waren. Het is een van de dodelijkste rampen in de geschiedenis van Zuid-Korea en zorgde voor grote woede in het land, omdat er van alles mis zou zijn geweest met het schip. Zo zou het overbeladen zijn geweest en zouden spullen niet goed zijn opgeslagen.

Kritiek op bemanning

De vijftien bemanningsleden van het schip zijn zwaar bekritiseerd omdat ze het schip verlieten terwijl veel van hun passagiers binnen vastzaten. Er zaten 476 mensen aan boord van het schip; 172 van hen zijn gered. Kapitein Lee Joon-seok heeft zijn excuses aangeboden voor het verlaten van het schip. Hij zei dat hij niet wist dat zijn actie voor zo veel doden zou zorgen.

De andere veertien leden van de bemanning kregen en celstraf, variërend van anderhalf tot twaalf jaar. Drie van hen zijn vrijgesproken.

Bekijk ook onze fotoserie: de nabestaanden van de ramp, een jaar later.

    • Sterre van der Hee