Indonesië voltrekt doodstraf, ondanks fel protest

De Indonesische politie staat paraat in de buurt van een demonstratie tegen de voltrekking van de doodstraf. Foto AP / Achmad Ibrahim

Acht terdoodveroordeelden die in Indonesië schuldig zijn bevonden aan drugsdelicten, zijn vandaag geëxecuteerd door een vuurpeloton. Onder hen waren twee Australiërs, vier Nigerianen, een Braziliaan en een Indonesiër. De executie van een Filippijnse vrouw werd op het laatste moment uitgesteld, melden persbureaus AP en Reuters op basis van lokale media.

Het is de tweede keer in drie maanden tijd dat een groep drugscriminelen wordt geëxecuteerd. Het is het land op kritiek komen te staan. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties hoopte dat Indonesië af zou zien van voltrekking van de doodstraf. De Australische regering heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor diplomatieke sancties en handelsbeperkingen als Indonesië de Australiërs Andrew Chan (31) en Myuran Sukumaran (33) ter dood zou brengen.

Op een haar na afgeschaft

De Australische drugssmokkelaars werden begin maart al naar een eiland bij Java overgebracht. Hun executie leek aanstaande. De Australische premier Tony Abbott zei te “walgen” van het vooruitzicht van een executie. In januari werd ook de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd. De Europese Unie, Frankrijk en Australië riepen Indonesië vandaag nog op de executie uit te stellen. Een ter dood veroordeelde Fransman is nog in afwachting van zijn hoger beroep.

Een paar jaar geleden had Indonesië de doodstraf bijna afgeschaft. Met het hernieuwde harde beleid wil de president Joko Widodo ‘de drugsepidemie’ beëindigen, schreef correspondent Melle Garschagen (€) vandaag in nrc.next.

In 2008 nog diende voor het Indonesische Hooggerechtshof de vraag of de doodstraf moest worden afgeschaft. Met vijf tegen vier besloten de rechters de doodstraf niet uit het wetboek van strafrecht te schrappen. In de vijf jaar daarna werd de doodstraf één keer toegepast. Jokowi en zijn rechtlijnige advocaat-generaal Prasetyo eisen nu dat er jaarlijks twintig ter dood veroordeelden worden geëxecuteerd, net zo lang tot de dodencellen leeg zijn.

Indonesië wil het drugsaanbod fors reduceren, en pakt daarom drugshandelaars hard aan. Betrouwbare cijfers over het aantal drugscijfers in het land ontbreken, maar dat is voor de president niet het belangrijkste. Garschagen:

Drugsverslaving hard aanpakken past in de ‘revolusi mental’ die de nieuwe president wil ontketenen. Indonesië moet een schoon, niet-corrupt en eerlijk land worden. Corrupte rechters, gouverneurs en toezichthouders die worden opgepakt tijdens invallen, bezitten steevast enkele tassen Singaporese en Amerikaanse dollars én een paar zakken marihuana of pillen. Een ‘schoon’ Indonesië is volgens de president een Indonesië ‘vrij van drugs’.

    • Laura Klompenhouwer