Deze surfende GoPro-baas is de best betaalde topman in de VS (met 285 miljoen dollar)

Beeld YouTube

Drie keer raden wie het afgelopen jaar de beste betaalde topman in de VS was (volgens de Bloomberg Pay Index). Nee, niet Satya Nadella van Microsoft - al heeft ook hij weinig te klagen. Het goede antwoord: Nicholas Woodman, de 39-jarige oprichter van het Amerikaanse GoPro, dat vandaag met kwartaalcijfers komt. Hij verdiende in 2014 zo’n 284,5 miljoen dollar. In aandelen, dat wel.

Het handzame cameraatje dat fervent surfer Woodman ooit bedacht als een manier voor (extreme) sporters om hun stunts te filmen, is de laatste jaren door de massa omarmd om zelfs de meest alledaagse activiteiten mee vast te leggen. En dat gaat goed.

Marktleider

Zo goed zelfs, dat GoPro afgelopen jaar naar de beurs ging. Niet als camerafabrikant, maar als mediabedrijf. Tegenwoordig produceert GoPro namelijk niet alleen hardware en software, het creëert zelf ook ‘content’ en is partner van platforms als Xbox Live en LG. Het afgelopen jaar verdubbelde de winst mede daardoor tot ruim 128 miljoen dollar (118 miljoen euro).

Dat moet ook wel, want de concurrentie neemt toe. Onder meer van Apple, dat begin dit jaar bekendmaakte dat het een patent op een actiecamera heeft gekregen. Maar ook Sony en Panasonic, dat al eigen modellen op de markt hebben gebracht. En dus is het zaak voor GoPro dat het zijn beginnersvoordeel weet te behouden. Iets wat voor een belangrijk deel in Woodmans handen ligt.

Innoveren

Als hoofd van de afdeling product design ziet Woodman er op toe dat het bedrijf op hoog tempo blijft innoveren. Bestond zijn team van ingenieurs in 2010 nog uit twee mensen, aan het eind van 2014 waren dat er ruim 400 - van de in totaal 970 werknemers. Ook de uitgaven aan Research & Development stegen in die tijd flink: van 73,7 miljoen dollar in 2013 naar 151,9 miljoen vorig jaar.

Hoeveel geeft GoPro uit aan R&D, en wat was hun wereldwijde marktaandeel afgelopen jaar?

Leidend daarbij is het vergroten van het gebruiksgemak van GoPro-producten, want Woodman weet: alleen kunnen filmen is niet genoeg. Mensen willen die filmpjes delen. Liefst meteen. Dus introduceerde hij vorig jaar de Hero4; GoPro’s meest uitgebreide (en duurste) camera tot nu toe.

Salarisstrookje

Terug naar Woodmans salaris. Dat was het afgelopen jaar zo hoog door een aandelenpakket dat hij voor de beursgang kreeg. Die acht nullen staan dan ook niet in een keer op zijn bankrekening, maar worden verspreid over een aantal jaar maandelijks aan hem uitgekeerd. Niet dat zijn ‘gewone’ salaris nu zo laag is. In 2013 verdiende hij nog 800.000 dollar, plus een bonus van een miljoen.

De hoge compensatie voor Woodman kent een simpele verklaring, zo blijkt uit het jaarverslag: hij is onmisbaar voor GoPro.

“Mr. Woodman is critical to the strategic direction and overall management of our company as well as our research and development process.”

Onder zijn leiding groeide GoPro tot een bedrijf met een geschatte waarde van bijna 6 miljard dollar. Een groot deel van zijn rijkdom zit bovendien vast in aandelen. Gaat het niet goed met de koers, dan blijft er minder van dat salarisstrookje over.

    • Eva Oude Elferink