Tsipras zet ‘unaniem gehate’ Varoufakis op een zijspoor

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, die al zijn Europese collega’s tegen zich in het harnas heeft gejaagd, is nu ook in Athene in ongenade gevallen. Premier Alexis Tsipras heeft de flamboyante Varoufakis gisteren op een zijspoor gezet bij de gesprekken over Europese noodsteun voor zijn land.

Het nieuws deed de beurs in Athene vanochtend omhoog schieten. EU-diplomaten spreken van een „mogelijke doorbraak” in de onderhandelingen die een Grieks faillissement en eventueel vertrek uit de eurozone moeten voorkomen. Varoufakis, die formeel minister blijft, verliest hier nu de regie over. Tsipras stuurt een nieuwe onderhandelaar naar Brussel, in plaats van Nikos Theocarakis, een getrouwe van Varoufakis. Hij wordt vervangen door de gematigder Giorgos Chouliarakis, die dichter bij Tsipras zelf staat.

Directe aanleiding voor de stoelendans is een voor Varoufakis dramatisch verlopen bijeenkomst van Europese ministers van Financiën, vrijdag in het Letse Riga. Varoufakis werd er door EU-collega’s uitgemaakt voor ‘gokker’ en ‘amateur’. Zondag reageerde hij op Twitter met een quote van de Amerikaanse president Roosevelt uit 1936: „Hun haat voor mij is unaniem, en ik verwelkom die.’’

Het conflict spitst zich onder meer toe op het onderhandelingsproces zelf. Varoufakis wilde een meer politieke deal, op hoog niveau. Zijn collega’s willen eerst een gedetailleerde lijst van bezuinigingen en hervormingen zien: alleen dan komt Griekenland in aanmerking voor 7,2 miljard euro aan noodsteun. Afgelopen week werd duidelijk dat de onderhandelingen niet tijdig kunnen worden afgerond. De tijd dringt: op 12 mei moet Athene onder meer 750 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds.

Varoufakis ligt al vanaf het begin onder vuur: in februari zocht minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), tevens voorzitter van de groep eurolanden, al eens rechtstreeks contact met Tsipras toen de gesprekken met diens minister waren vastgelopen. Zondag was er weer contact tussen de twee. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel belde zondag met Tsipras.