Europese delegatie naar Nederland voor onderzoek belastingdeals

Verscheurd promotiemateriaal van de Europese Verkiezingen in 2009
Verscheurd promotiemateriaal van de Europese Verkiezingen in 2009 Foto ANP / Lex van Lieshout

Europese politici komen volgende maand naar Nederland voor een onderzoek naar de omstreden belastingafspraken met multinationals als Starbucks. Een delegatie van het Europees Parlement wil op 29 mei praten met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en met leden van de Tweede Kamer. De delegatie gaat ook naar België, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië, meldde een woordvoerder van het Europees parlement aan persbureau ANP.

De Europarlementariërs willen meer weten over de zogeheten tax ruling - de fiscale afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met grote internationale bedrijven. Nederland is een van de Europese lidstaten die onder vuur liggen vanwege de belastingvoordelen die multinationals krijgen.

Einde bankgeheim

De Europese Commissie, die van belastingontwijking een speerpunt heeft gemaakt, heeft onderzoeken ingesteld naar belastingconstructies van onder meer Nederland met Starbucks en Ierland met computergigant Apple. In maart kwam de Commissie met het voorstel dat Europese lidstaten elk kwartaal verplicht informatie moeten delen over hun belastingdeals met grote ondernemingen. Dat moet in 2016 ingaan. Het bankgeheim wordt vanaf september 2017 beëindigd.

Europese ministers van Financiën waren eind vorig jaar al overeen gekomen dat de zogenoemde moeder/dochterrichtlijn, die regelt hoe multinationals belasting betalen, aangepast wordt om misbruik tegen te gaan. De richtlijn moest voorkomen dat bedrijven met dochterondernemingen dubbel belasting moeten betalen in verschillende lidstaten, maar leidde in de praktijk tot belastingontwijking. Regeringen mogen straks geen belastingvoordelen meer toekennen als dochterbedrijven enkel om fiscale redenen in het leven zijn geroepen en verder niet “daadwerkelijk” aan de economie van dat land bijdragen.