Dossier Nepal - we gidsen je door de beste artikelen en producties

Een beeld van de boeddha te midden van een ingestort gebouw in Shaku.
Een beeld van de boeddha te midden van een ingestort gebouw in Shaku. Foto EPA / Abir Abdullah

Het dodental in Nepal als gevolg van de zware aardbeving van zaterdag is opgelopen tot boven de vijfduizend. Gevreesd wordt dat het aantal dodelijk slachtoffers nog stijgt tot de 10.000. We houden het nieuws, de achtergronden, de video’s en de andere producties over de ramp vanaf heden bij op deze pagina.

Dit is wat we weten

Zaterdag vond om 11.56 lokale tijd (bron: US Geological Survey) een aardbeving plaats met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, gevolgd door forse naschokken. Het is daarmee de ernstigste aardbeving in Nepal in 81 jaar. Bij de beving van 1934 kwamen 8.500 mensen om het leven.

De bergstaat ligt op een breuklijn van twee tektonische platen, waarvan de Indische Plaat 5 centimeter per jaar noordwaarts beweegt, berichtte The Guardian. Uit de overschuiving van de platen is het Himalayagebergte, populair bij toeristen en bergbeklimmers, ontstaan. Het is ook de reden dat aardbevingen in het gebied vaker voorkomen. De schade door deze schok is nog eens extra groot, omdat de beving plaatsvond op zo’n 15 kilometer diepte, relatief dicht bij het aardoppervlak.

De beving zorgde voor verwoesting in de hoofdstad Kathmandu en een reeks lawines op de Mount Everest. Het is het begin van het bergsportseizoen, dus honderden mensen waren in de bergen op het moment van de beving. Achttien mensen kwamen er om. Ook in de buurlanden van Nepal zijn bijna honderd mensen om het leven gekomen.

https://youtu.be/Ns0wXn6vZuY

De schokgolven van de aardbeving. De kleinere cirkel rechts verbeeldt de naschok.

Zowel in Kathmandu als in historische plaatsen als Patan en Bhaktapur was de schade groot. Met name in oude wijken, waar de gebouwen het minst bestand zijn tegen aardbevingen. Naar gevreesd wordt zijn er ook in kleinere plaatsen en dorpen ten noordwesten van Kathmandhu, waar het epicentrum lag, veel doden gevallen. Die gebieden zijn voorlopig alleen per helikopter of te voet bereikbaar omdat de wegen door bergstortingen zijn geblokkeerd.

De hulpverlening in de steden is inmiddels op gang gekomen, maar het platteland blijft slecht bereikbaar, terwijl de situatie er mogelijk ernstiger is.

Bekijk hier de kaart die we op basis van gegevens van VN-organisatie Unesco maakten van het getroffen gebied en de monumenten in de buurt:

Ter verdieping uit NRC:

Van 1 mei 2015: Meteen na de aardbeving reisde NRC-correspondent Joeri Boom naar Kathmandu, waar hij afgelopen week verslag deed van de ramp. Nu blikt hij terug. “Ik verzoen me met de ethische dilemma’s van mijn vak.” (€)

Van 30 april 2015: In het dorp Sankhu staat na de beving weinig meer overeind. Een reportage. (€)

Van 29 april 2015: Tussen afval en modder wachten mensen op hulp. „Epidemic”, zegt een man, en knijpt zijn neus dicht. Lees de reportage van NRC-correspondent Joeri Boom (€).

Van 29 april 2015: Zware bevingen komen zo weinig voor dat Nepalezen het belang van stevig bouwen niet inzien. Terwijl het vrij simpel beter had gekund. Waarom bouwde het arme Nepal niet veiliger? (€)

Van 28 april 2015: Katja Staartjes zat in een berghut tijdens de aardbeving. „Die plotse wind vlak daarvoor was zo vreemd, luguber zelfs.” Een interview (€).

Van 28 april 2015: Wie red je wel en wie niet? Reddingsteams staan voor dramatische keuzes. In het artikel ‘Niemand komt mijn oom redden’ (€) vertelt Joeri Boom over het leven op straat, te midden van puin van ingestorte gebouwen.

Van 28 april 2015: Over noodhulp. De hulpverlening in Nepal is nu op gang gekomen. Maar die werkt vooral in steden, zoals in hoofdstad Kathmandu. Het platteland is slecht bereikbaar (€), terwijl de toestand er mogelijk nog ernstiger is.

Van 27 april 2015: „We zijn gesloten”, zegt een bewaker van het Summit Residence Hotel. „We hebben geen stroom en geen water.” NRC-correspondent Joeri Boom ging de straat op in Nepal (€).

Van 26 april 2015: Veel van de eeuwenoude tempels en andere gebouwen die op werelderfgoedlijst van Unesco staan liggen in puin. NRC-redacteur Floris van Straaten somde ze op. Nepal is zijn geschiedenis kwijtgeraakt (€)

We maakten een fotoreeks over de situatie in ziekenhuizen in Nepal (opgelet: enkele foto’s kunnen als schokkend worden ervaren):

Indrukwekkende video’s

The New York Times maakte een filmpje over de schoonheid van het Kathmandu van voor de beving:

De verwoestingen in Kathmandu, gefilmd met een drone.
https://youtu.be/fFRPFMGptJE

De beving, vastgelegd door bewakingscamera’s:

Een ooggetuige vertelt over het moment van de beving: