2Doc: Elk gezicht heeft een naam

Elk gezicht heeft een naam (Every face has a name, 2015) van de Zweedse

regisseur Magnus Gertten is een portret van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Precies 70 jaar geleden, op 28 april 1945, vaarden overlevenden uit Duitse concentratiekamp uit heel Europa het Zweedse Malmö binnen. Onder hen joden uit heel Europa, Noorse krijgsgevangenen, leden van het Franse verzet, Britse spionnen en het

Amerikaans-Italiaans meisje Elsie Ragusin. Zij werd naar Auschwitz gedeporteerd nadat ze door de Duitsers voor spion werd aangezien.

De aankomst van de overlevenden is te zien in archiefbeelden.

Regisseur Gertten zoekt in deze documentaire een aantal overlevenden uit die film op en laat de beelden aan ze zien. Ze herkennen zichzelf, familieleden en oude vrienden. De emoties van de dag komen terug. Want op die dag in 1945 wisten ze dat ze mensen waren. Mensen met namen. Ook roepen de beelden herinneringen op waarvan ze het bestaan bijna waren vergeten.

Of ze halen verhalen naar boven die zij zich liever niet willen herinneren.