2Doc: Elk gezicht heeft een naam

Elk gezicht heeft een naam (Every face has a name, 2015) van de Zweedse

regisseur Magnus Gertten is een portret van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Precies zeventig jaar geleden, op 28 april 1945, voeren overlevenden vanconcentratiekampen uit heel Europa het Zweedse Malmö binnen. Onder hen joden uit heel Europa, Noorse krijgsgevangenen, leden van het Franse verzet, Britse spionnen en het Amerikaans-Italiaanse meisje Elsie Ragusin. Zij werd naar Auschwitz gedeporteerd nadat ze door de Duitsers voor spion werd aangezien. De aankomst van de overlevenden is te zien op archiefbeelden.

Regisseur Gertten zoekt in deze documentaire een aantal van die overlevenden op en laat de archiefbeelden aan ze zien. Ze herkennen zichzelf, familieleden en oude vrienden. De emoties van destijds komen terug. Want op die dag in 1945 wisten ze dat ze mensen waren. Mensen met namen. Ook roepen de beelden herinneringen op die ze bijna waren vergeten. Daarmee komen er ook weer verhalen boven die ze zich liever niet meer zouden herinneren.