Dit schrijven andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)
Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

Capgemini koopt Amerikaanse Igate

Adviesbureau Capgemini betaalt 4 miljard voor het Amerikaanse Igate. Het is de grootste aankoop van het Franse Capgemini in vijftien jaar, schrijft het Financieele Dagblad. Het bedrijf adviseert vooral in de ICT-sector en breidt dankzij deze aankoop het klantenbestand uit met onder meer de Royal Bank of Canada en General Electric. Er komen 33.000 werknemers bij, waardoor het totaal op 178.000 komt.

Omdat Igate veel werknemers heeft in landen waar de lonen laag liggen, kan het Franse Capgemini beter concurreren met Indiase bedrijven zoals Tata Consultancy en Infosys. Qua werkgebied is Europa nu nog goed voor 70 procent van de omzet, dat zal afnemen tot 50 procent.

De waarde van een aandeel Capgemini steeg maandag met 7,2 procent. De marktwaarde van het bedrijf is nu 13,7 miljard euro, schrijft het FD. Kanttekening bij de overname is dat die voor een groot deel wordt betaald met leningen. Kredietbeoordelaar Standard&Poor’s verlaagde daarom de waardering voor Capgemini van BBB+ naar BBB.

Philips presenteert kwartaalcijfers

Philips zou de afgelopen drie maanden een omzet hebben geboekt van 5,08 miljard euro. Dat is de verwachting van persbureau Bloomberg. Het bedrijf maakt dinsdag haar kwartaalcijfers bekend. Z24 biedt alvast een vooruitblik.

Philips gaf eind januari aan dat de doelen voor omzetgroei en winstmarge in 2016 niet haalbaar lijken, schrijft Z24. De verkopen vielen in 2014 nogal tegen. Maar Philips heeft een lange termijnplan: verzelfstandiging van de lichtdivisie om zich helemaal te kunnen concentreren op gezondheidstechnologie.

De verwachting is dat de lichtdivisie in de eerste helft van 2016 naar de beurs wordt gebracht. Een belang van 80,1 procent van de ledbedrijven Lumileds en Automotive Lighting is inmiddels in handen van investeerder Go Scale Capital.

Fiscaal beleid als Ontwikkelingsdoel

Rijke landen moeten zich beter realiseren wat het effect is van hun fiscale beleid op ontwikkelingslanden, schrijft de Volkskrant in een achtergrondartikel over dit onderwerp. Onder meer Michael Lennard, hoofd belastingpolitiek van de VN komt aan het woord.

“Zolang rijke landen bedrijven naar zich toe blijven lokken met fiscale voordeeltjes komt er van de aanpak van belastingontwijking niets terecht.”

In Addis Ababa worden deze zomer een begin gemaakt met de nieuwe Ontwikkelingsdoelen, die eind dit jaar worden gesteld. Die nieuwe doelen gaan niet alleen over armoede en honger. Duidelijk financieel beleid moet ook een onderdeel zijn. Immers: aan de ene kant ontwikkelingsprojecten financieren en aan de andere kant multinationals de kans geven belastingregels in ontwikkelingslanden te omzeilen, is tegenstrijdig beleid.

Minister Ploumen zette vorige week al een eerste stap door nieuwe belastingverdragen te tekenen met 22 Afrikaanse landen. Michael Lennard zegt in de Volkskrant dat westerse landen nu nog te veel bezig zijn met technische oplossingen.

“Natuurlijk is het goed deze afspraken kritisch tegen het licht te houden, maar als diezelfde landen ondertussen bezig zijn met een race to the bottom om bedrijven te stimuleren zich in hun land te laten vestigen, verandert er natuurlijk nog niets.”

    • Eefje Rammeloo