Google gaat Europese uitgever helpen met digitaal nieuws

Google gaat Europese dagbladuitgevers helpen met de ontwikkeling van digitale journalistiek. Het technologiebedrijf en acht Europese uitgevers hebben daartoe vandaag het Digital News Initiative (DNI) opgericht. NRC Media behoort tot de initiatiefnemers. Andere partners zijn Les Echos (Frankrijk), FAZ (Duitsland), Financial Times (VK), The Guardian (VK), El País (Spanje), La Stampa (Italië) en Die Zeit (Duitsland). Het initiatief waarbij ook anderen zich kunnen aansluiten, betreft de ontwikkeling van nieuwe producten, training van journalisten en onderzoek naar de toekomst van nieuws. Google bundelt nieuwe en bestaande activiteiten. Het bedrijf investeert minstens 150 miljoen euro in drie jaar. In 2014 maakte Google 13 miljard euro winst. De aankondiging komt kort nadat de Europese Commissie een groot onderzoek heeft aangekondigd naar machtsmisbruik door Google.