Zes schrijvers niet op literair gala vanwege prijs

Zes schrijvers, onder wie Michael Ondaatje en Peter Carey, weigeren op 5 mei op het PEN-gala in New York te komen, omdat het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo daar een prijs voor vrijheid van meningsuiting zal ontvangen. Zij vinden dat de organisatie zijn traditionele rol loslaat om schrijvers te beschermen tegen onderdrukking door overheden.

In een mail aan PEN schrijft Rachel Kushner, een van de zes, dat zij niet komt vanwege de „culturele intolerantie” van Charlie Hebdo. Andere wegblijvers zijn Teju Cole, Taiye Selasi en Francine Prose. Carey zei tegen The New York Times dat „het allemaal gecompliceerd is door de blindheid van PEN voor de culturele arrogantie van de Franse natie, die haar morele verplichting aan een groot en onmachtig deel van de bevolking niet erkent”.

In januari werden twaalf medewerkers van Charlie Hebdo in Parijs doodgeschoten door moslimterroristen vanwege hun satirische afbeeldingen van de profeet Mohammed.

Salman Rushdie, ex-voorzitter van PEN en zelf lang ondergedoken omdat hij na The Satanic Verses door islamisten werd bedreigd, zei dat zijn vrienden het „vreselijk verkeerd” hadden en dat hij voor ze „hoopte dat ze zelf nooit bedreigd zullen worden”.