Draagmoeders in nood raken Israël

De Israëlische belangstelling voor de aardbeving in Nepal is groot, en niet alleen vanwege de vijftig landgenoten van wie nog geen teken is vernomen uit het rampgebied. In de afgelopen weken hebben Nepalese draagmoeders het leven geschonken aan 26 baby’s van Israëlische homostellen.

Een grootscheepse actie is op gang gekomen om de baby’s en hun vaders, die in Nepal waren om ze op te halen, naar Israël te brengen. De eerste acht zuigelingen zijn aangekomen.

Het is Israëlische homoparen verboden om hun baby ter wereld te laten komen via een Israëlische draagmoeder. Daarom zoeken ze hun heil in Azië. India en Thailand hebben deze praktijk verboden, dus kwamen de vaders in spe terecht in Nepal. Overigens zijn de kindjes genetisch niet half-Nepalees; in het algemeen nemen de vaders genetisch materiaal van Europese vrouwen mee. De draagmoeders verhuren hun baarmoeder, niet hun eierstokken.

Behalve de 26 draagmoeders die onlangs zijn bevallen, zijn er ook tientallen nog zwanger. Minister Erdan (Binnenlandse Zaken, Likud) heeft al gezegd dat zij wat hem betreft naar Israël kunnen komen om hier hun zwangerschap te voldragen. Dat kan als ze minstens vier maanden zwanger zijn, aldus advocaat-generaal Weinstein.

De Israëlische krant Haaretz citeert Ronen Ziv, die van plan was om deze week samen met zijn partner Tom de vrouw te bezoeken die hun baby draagt. „We zijn extreem bang; ze is hoogzwanger, we hopen dat het kindje in de tussentijd niet al is geboren, maar ze zal zeker binnen twee weken bevallen.”

Sociaal activist Alon-Lee Green, zelf homo, maakt zich in een opiniestuk in dezelfde krant zorgen over het lot van de draagmoeders die al zijn bevallen. Waar de wederwaardigheden van de baby’s uitvoerig beschreven worden, is er over de moeders niets te vinden, aldus Green. „De draagmoeders zijn handelswaar geworden voor Israëlische mannen.”

Door de aardbeving is het debat over het Israëlische draagmoederverbod hernieuwd. Minister German (Zorg, Yesh Atid) had al een wetsvoorstel ingediend om het verbod op te heffen, maar de Knesset werd in december ontbonden voordat haar voorstel in stemming kon worden gebracht. Nu er een nieuw parlement is aangetreden, volgt een nieuwe poging.