Amerikaanse Congresleden wilden Wilders toegang ontzeggen

Geert Wilders tijdens een speech in New York op 11 september 2010 . Twee congresleden probeerden de komst van Wilders naar de VS te verhinderden door een officieel verzoek in te dienen bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
Geert Wilders tijdens een speech in New York op 11 september 2010 . Twee congresleden probeerden de komst van Wilders naar de VS te verhinderden door een officieel verzoek in te dienen bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Foto ANP/ Marcel Antonisse

Twee Democratische Congresleden wilden PVV-leider Geert Wilders weren uit de Verenigde Staten (VS) vanwege zijn uitspraken over de islam. Dat blijkt uit een brief die ze vorige week aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hebben geschreven. Wilders is afgelopen vrijdag gearriveerd in de VS om lezingen te geven.

In de brief van 23 april, waar het tijdschrift Foreign Policy over beschikt, schrijven de Congresleden Keith Ellison en André Carson:

“We verzoeken de Amerikaanse overheid om dhr. Wilders de toegang te ontzeggen vanwege zijn bijdrages tot het aanzetten van anti-islamitische aggressie en geweld”.

PVV-leider Wilders spreekt morgen op het Capitol Hill in Washington op uitnodiging van de Republikeinse Tea Party-politicus Louie Gohmert uit Texas.

‘Inspirator Anders Breivik’

De twee Congresleden wilden Wilders de toegang tot de VS ontzeggen op basis van het ‘International Religious Freedom Act’. Buitenlandse leiders kunnen geweerd worden wanneer ze verantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid. Volgens de brievenschrijvers gaat dit ook op voor PVV-leider Wilders.

Zo noemen ze vervolging vanwege discriminatie en haatzaaien (rechtszaken uit 2010 en 2011), de huidige rechtszaak over ‘minder Marokkanen’ en berichten dat Wilders een inspirator was voor de Noorse terrorist Anders Breivik die op 22 juli 2010 77 mensen vermoordde. Ze schrijven:

“Wilders politieke agenda is gebaseerd op het principe dat christelijke cultuur superieur is ten opzichte van andere culturen”.

‘Vrijheid van meningsuiting is niet absoluut’

Ellsion en Carson onderschrijven dat de Amerikaanse vrijheid van meningsuiting een ‘basisprincipe’ is. Maar deze is volgens de beide islamitische congresleden niet absoluut.

“Het is gelimiteerd door de juridische en morele beperking dat toespraken geen aansporing tot geweld tegen beschermde groepen mogen bevatten”.

In Washington beschouwen wel meer Democraten Wilders als een ‘hoogdravende roeptoeter’, zoals Foreign Policy schrijft. Maar wordt er ernstig getwijfeld of een verbod niet strijdig is met de vrijheid van meningsuiting. Volgens een assistent van een Democratisch congreslid, verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, is een toegangsverbod vanwege anti-islamitische uitspraken geen optie. “Dan kan je de helft van de Republikeinse fractie deporteren”.