Aardbeving Nepal: drone toont verwoestingen Kathmandu

Na de aardbeving van zaterdag in Nepal zijn beelden opgedoken van de verwoestingen in Kathmandu, gefilmd met een drone. De beelden laten vanuit de lucht de ravage in de Nepalese hoofdstad zien.

https://www.youtube.com/watch?v=fFRPFMGptJE

Op de beelden is te zien dat de beving het straatarme Nepal in het hart heeft geraakt. Veel van zijn beroemdste cultuurschatten – eeuwenoude hindoeïstische en boeddhistische tempels en andere historische gebouwen die op de Unescolijst van werelderfgoed staan - zijn met de grond gelijk gemaakt. “Het verdriet begint door te dringen. We hebben onze tempels verloren, onze geschiedenis, de plaatsen waar we opgroeiden”, twitterde de Nepalese journaliste Shiwani Neupane enkele uren na de aardbeving bedroefd.

Twitter avatar ShiwaniNeupane Shiwani Neupane The sadness is sinking in. We have lost our temples, our history, the places we grew up. #NepalEarthquake

Dichter bij het epicentrum

De meeste hulp heeft zich tot dusverre geconcentreerd in de hoofdstad Kathmandu, waar de nood nog altijd onmiskenbaar hoog is. Veel minder aandacht is uitgegaan naar plattelandsdistricten ten noordwesten van de hoofdstad, die eigenlijk nog dichter bij het epicentrum van de zware beving liggen. Daar is de toestand zo mogelijk nog ernstiger, zoals blijkt uit de schaarse berichten. “Ik heb berichten ontvangen van dorpen waar 70 procent van de huizen is verwoest”, zei de hoogste ambtenaar in het district Gorkha, dicht bij het epicentrum, tegen persbureau AP.

Een man die per helikopter werd geëvacueerd uit een dorp ten oosten van de stad Pokhara zei dat alle duizend huizen in zijn dorp verwoest zijn. Een soldaat uit het dorp Darkha zei: “Er is niemand die helpt in de dorpen. De mensen sterven op de plek waar ze zitten.”

Hulpverlening blijft daar extreem moeilijk doordat wegen versperd zijn en bruggen zijn ingestort. Sommige dorpen in een district als Gorkha zijn hoe dan ook slechts te voet te bereiken of per helikopter. Maar helikopters zijn schaars.

Lees verder in nrc.next: Er is niemand die helpt in de dorpen (€)

Bekijk ook onze fotoserie over de verwoesting in Nepal.

    • Maarten Back