2,5 jaar cel voor sieradendief bejaarden

Een deel van de gestolen sieraden die Patricia de R. nog in haar huis had, worden op het politiebureau uitgestald tijdens een kijkdag. Foto ANP / Lex van Lieshout

De 31-jarige Patricia de R. uit Amersfoort die tientallen bejaarden heeft beroofd van hun sieraden, heeft daarvoor 2,5 jaar cel gekregen, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook moet ze ruim 45.000 euro schadevergoeding aan de gedupeerde bejaarden betalen. Dit heeft de rechtbank in Almelo vandaag besloten.

De vrouw ging van maart 2013 tot juli 2014 vele malen op rooftocht in bejaardentehuizen in het hele land. Bij de behandeling van de zaak verklaarde ze met snikkende stem enorme spijt te hebben.

Gokverslaving

Schulden als gevolg van de gokverslaving van haar man waren het motief. Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen de vrouw geëist. Haar man werd veroordeeld tot 180 uur taakstraf plus een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor witwassen. Ook moet hij zich laten behandelen voor zijn gokverslaving. Een goudhandelaar die veel gestolen sieraden van de vrouw opkocht, is veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij kreeg zijn straf voor heling.

Opsporing Verzocht

De zaak kreeg landelijk veel bekendheid, omdat het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan de gestolen sieraden. Van veel sieraden was de eigenaar nog niet getraceerd en daarom werd in Apeldoorn ook en kijkdag georganiseerd.

    • Maarten Back