Xiaomi’s eerste stappen in India

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hoeveel hij precies inlegt, is onbekend, maar de steun van Ratan Tata is voor Xiaomi van onschatbare waarde, weet de Financial Times. Tata is een Indiase industrieel. Tot 2012 was hij voorzitter van de Tata groep. Bin Lin, mede-oprichter en directeur van Xiaomi, vertelt dat hij al langer op zoek was naar een partner in India.

India is onze grootste markt buiten China en ook een extreem belangrijke. Ons doel is om er in de komende drie tot vijf jaar nummer één te worden.

Op dit moment heeft Xiaomi 4 procent van de Indiase smartphonemarkt in handen. Marktleider Samsung heeft 22 procent, gevolgd door Indiase merken zoals Micromax, Intex en Lava. Volgens de FT is er ruimte voor dezelfde snelle groei, die China het afgelopen decennium heeft doorgemaakt.

Tata is sinds zijn vertrek bij de Tata groep flink aan het investeren geweest in Indiase start-ups. Het bericht over de investering in Xiaomi volgde op een bezoek van Hugo Barra, Xiaomi’s tweede man, aan India. Barra presenteerde de Mi 4i, die voor 12.999 rupee (187,78 euro) op de markt komt. Het is de eerste telefoon die Xiaomi buiten China lanceert. Andere versies van de Mi 4i komen binnenkort op de markt in Maleisië, Indonesië, Singapore, Taiwan en Hongkong.

Mogelijke splitsing van HSBC

Er wordt veel gespeculeerd over HSBC. De bank overweegt het hoofdkantoor (terug) te verplaatsen van Londen naar Hongkong. Reden daarvoor is een Britse wet die van banken eist dat ze hun Britse, binnenlandse consumentenbank loskoppelen van andere, buitenlandse activiteiten.

HSBC zou er daarom voor kunnen kiezen om die Britse bank af te stoten. Volgens Reuters wordt daar binnen de bank over nagedacht. De Britse krant The Telegraph zegt daar wel bij dat zo’n breuk pas over een paar jaar zou plaatsvinden.

De monetaire autoriteit in Hongkong (HKMA) ziet HSBC, ooit opgericht in Hongkong, graag terugkomen naar de stadstaat, meldt The Standard.

HSBC is de grootste bank in Hongkong en heeft diepe, historische links met Hongkong. De HKMA staat positief tegenover het idee dat HSBC overweegt om haar hoofdkwartier terug te verhuizen naar Hongkong.

Indiërs bellen gratis

Een nobel idee van Indiase telecombedrijven Bharti Airtel en Idea Cellular. Klanten mogen twee dagen lang ‘volledig gratis’ naar Nepal bellen, meldt de Nikkei Asian Review. Reden is natuurlijk de aardbeving in de Himalaya, waarbij zeker 2.260 dodelijke slachtoffers vielen.

Volgens Airtel is het een ‘klein gebaar’ waarmee klanten hun familie en vrienden in Nepal kunnen bereiken. Ook de staatsbedrijven Bharat Sanchar Nigam (BSNL) en Mahanagar Telephone (MTNL) hebben een soortgelijke actie. Zij rekenen het lokale tarief voor internationale oproepen aan Nepal.

    • Eefje Rammeloo