Willem-Alexander en Máxima vieren Koningsdag in Dordrecht

Het koninklijk gezelschap met onder meer koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Marilene, prinses Laurentien, prins Constantijn, prins Maurits en prinses Anita arriveert per boot tijdens Koningsdag.
Het koninklijk gezelschap met onder meer koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Marilene, prinses Laurentien, prins Constantijn, prins Maurits en prinses Anita arriveert per boot tijdens Koningsdag. Foto ANP / Remko de Waal

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vandaag Koningsdag gevierd in Dordrecht. De vorst kwam kort na 11.00 uur met zijn familie op het Groothoofd aan wal, waarna op het ‘drierivierenpunt’ een grote optocht (‘grande parade’) van schepen van start ging.

De Koninklijke familie voer vervolgens van het Groothoofd naar de Houttuinen, vlakbij de Grote Kerk. In die kerk woonden zij kort een concert van Bach bij. Op het Statenplein werd met muziek en dans het bezoek afgesloten. Even na 14.00 uur vertrok de Koninklijke familie weer.

Enkele leden van de familie lieten vandaag verstek gaan. Zo was prinses Beatrix er niet bij, evenals prinses Mabel, prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. Ook prins Floris en prinses Aimée waren afwezig omdat de vader van prinses Aimée na een kort ziekbed is overleden.

Koning blij met festiviteiten

De eerste viering van Koningsdag in zogeheten ‘nieuwe stijl’ is koning Willem-Alexander bijzonder goed bevallen. Voor de camera’s van NOS zei de vorst:

“De traditie van Koninginnedag gaat door, met een paar nieuwe elementen. Het is echt een nationale feestdag. De mooie dingen moet je natuurlijk niet veranderen.”

Ook Máxima heeft genoten van het feest in Dordrecht. Volgens de koningin vonden de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia de vlootschouw “geweldig”. Máxima:

“Ze vonden het ontzettend leuk en leerzaam om te zien wat voor verschillende boten en schepen er bestaan en wat er allemaal in Dordrecht gebeurt”

NRC maakte een fotoserie van Koningsdag in Dordrecht:

Meer jarigen

Behalve koning Willem-Alexander vierden maandag meer mensen hun 48e verjaardag in Dordrecht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren één mannelijke en vier vrouwelijke inwoners van de stad met het geboortejaar 1967 eveneens jarig:

Twitter avatar statistiekcbs CBS | Statistiek Eén mannelijke en vier vrouwelijke inwoners van #Dordrecht zijn vandaag ook jarig. Gefeliciteerd! #Koningsdag

In het hele land zijn vandaag 419 mannen en 409 vrouwen 48 jaar geworden. Premier Mark Rutte (VVD) feliciteerde de koning op moderne wijze via Facebook en Twitter:

Twitter avatar MinPres Minister-president ‘De Koning viert vandaag zijn 48ste verjaardag. Van harte gefeliciteerd! Ik wens iedereen een mooie #Koningsdag!’

Voorafgaand aan het bezoek aan Dordrecht plaatste het Koninklijk Huis een nieuwe foto van Willem-Alexander en zijn familie op sociale media:

Tijdens het bezoek maakte de vorst een foto vanaf de boot, die hij op zijn Twitterpagina plaatste:

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis #Koningsdag van start gegaan vanaf het drierivierenpunt in #Dordrecht. Foto: Z.M. de Koning http://t.co/NcL4Ohs6Im

Twee personen gearresteerd

Bij het stadhuis werd vanochtend een verwarde man overmeesterd door agenten. Dat bevestigt de politie. Volgens AD De Dordtenaar beweerde de man dat hij de koning was. De politie wil verder niets kwijt over de achtergronden van de aanhouding.

Twitter avatar ADdeDordtenaar AD De Dordtenaar Arrestant bij het stadhuis Dordrecht is verwarde man. Hij beweert de koning te zijn. Man overmeesterd door politie. http://t.co/t5z3Q4neNQ

Een andere man die over een hek klom en vervolgens weigerde terug te gaan is ook door de politie gearresteerd. Een undercoveragent fouilleerde de man en sloeg hem in de boeien. Dat meldt AD de Dordtenaar.

Twitter avatar ADdeDordtenaar AD De Dordtenaar Nog een arrestatie in Dordrecht. Bij de Grotekerksbuurt stapte man over het hek die weigerde terug te gaan. Gefouilleerd en in de boeien.

De Koning wacht op de koning

Tientallen Dordtenaren met de achternaam De Koning stonden vandaag in een speciaal vak aan de Mattenkade om de koning te verwelkomen. Bij het vak was een spandoek opgesteld met de tekst ‘De Koning groet de koning’. Dat meldt persdienst ANP.

In Dordrecht wonen circa negentig mensen met die achternaam. Velen gaven gevolg aan de uitnodiging. Mevrouw Nellie De Koning-de Kreek zei verguld te zijn met de invitatie. “Want het is best wel leuk om met De Koning getrouwd te zijn.”

Demonstranten

Niet iedereen was blij met de komst van koning Willem-Alexander. Twee tegenstanders van de monarchie stelden zich vandaag op bij het Groothoofd. Ze stonden op afstand van elkaar en dragen een spandoek met de tekst “Down with the crown”. Dat meldt persdienst ANP. Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) had al aangekondigd “individueel” te gaan actievoeren, om te voorkomen dat actievoerders worden opgepakt zoals dat gebeurde tijdens de troonswisseling op 30 april 2013 in Amsterdam.

De antimonarchisten voelen zich gesterkt in hun opvatting door een rapport van de ombudsman. Daarin wordt gesteld dat één persoon actie mag voeren, omdat dat vrijheid van meningsuiting is. Zodra twee personen actievoeren, is er een vergunning nodig.

ANP / Remko de Waal

Leden van Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) staan met een actiebord langs de route op Koningsdag met daarop de tekst ‘Down with the crown’. ANP / Remko de Waal

Lees ook van NRC:

  • De koning wil weer een waardig feestje (€)
  • Wie zijn de (on)zichtbare hoofdrolspelers van Koningsdag? (€)
  • Hoe overleef ik Koningsdag? Lees hier alternatieven voor de vrijmarkt