Waterkanonnen en traangas ingezet tegen demonstranten in Burundi

Archieffoto van president Pierre Nkurunziza uit 2010
Archieffoto van president Pierre Nkurunziza uit 2010 Foto EPA / Yannick Tylle

In het Afrikaanse land Burundi zijn demonstranten maandag weer de straat op gegaan om te protesteren tegen president Pierre Nkurunziza. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas tegen de demonstranten in de hoofdstad Bujumbura.

Zondag kwamen bij dergelijke protesten in de hoofdstad twee mensen om, volgens het Rode Kruis door politiekogels. De prominente activist Pierre Claver Mbonimpa zei dat zeker vijf mensen zijn omgekomen. Twee van hen werden volgens hem het slachtoffer van acties van de jongerenbeweging van de regeringspartij CNDD-FDD.

Derde termijn

De 51-jarige Nkurunziza stelde zich vrijdag verkiesbaar voor een derde termijn, terwijl dit tegen de grondwet is. Twee termijnen is het maximum voor een president. De president zelf zegt dat zijn eerste termijn niet meetelt. Hij is toen door het parlement benoemd en niet door het volk gekozen. De verkiezingen worden op 26 juni gehouden. Afrikaanse en westerse landen hebben Nkurunziza tevergeefs onder druk gezet om van een derde ambtstermijn af te zien.

“Het gevecht gaat door”, zongen demonstranten maandag. Er zouden zo’n tweehonderd mensen op de been zijn. Autobanden werden in brand gestoken. Op straat zijn volgens een getuige steeds meer militairen te zien. Zij nemen de plaats van politieagenten in. Activisten zeiden dat dat ertoe kan bijdragen dat de situatie rustiger wordt. Zij vinden het leger neutraler dan de politie.

Nkurunziza kwam in 2005 aan de macht, na een burgeroorlog van twaalf jaar in Burundi. Hij was de leider van een rebellengroep. In de burgeroorlog kwamen ongeveer 300.000 mensen om. (ANP)

Lees ook in NRC Handelsblad: Iedereen vraagt om vertrek maar Burundi’s leider blijft (€)