Derde titel op rij voor Landstede uit Zwolle

De volleyballers van Landstede zijn gisteren in Zwolle voor de derde keer op rij landskampioen geworden. De ploeg van succescoach Redbad Strikwerda won voor eigen publiek ook de derde wedstrijd van de play-off om de landstitel tegen Abiant Lycurgus (best-of-five). Dat gebeurde bovendien zonder setverlies.

De Zwolse diagonaalaanvaller Wouter ter Maat blonk uit. De Groningse verdediging had zelden een antwoord op zijn smashes. Lycurgus kreeg in de eerste set, vooral door een goede servicebeurt van de Amerikaan Steven Irvin, even hoop op een verlenging van de NK-finale. Met name Ter Maat maakte daaraan een einde. In de andere sets konden de bezoekers, te zeer afhankelijk van Gino Naarden, de schade slechts beperken. Landstede pakte dit seizoen ook al de beker en de supercup.

Bij de vrouwen behaalde VC Sneek de titel en dat was voor het eerst sinds 1992. De formatie van coach Petra Groenland versloeg Eurosped TVT met 3-1. Daarmee kwam de Friezen op een beslissende voorsprong van 3-1 in de finale van de play-offs om het kampioenschap.

Sneek won de eerste twee wedstrijden tegen de ploeg uit Almelo met 3-0 en leek met gemak de titel te gaan binnenhalen. Eurosped won afgelopen zondag echter het derde duel (3-1), waardoor de spanning in de play-offs terug was. (ANP)