Ondanks afspraken is eten uit supermarkt nog vaak veel te zout

None

Veel eten uit de supermarkt blijft te zout. Dit meldt de Consumentenbond in een gisteren gepubliceerd onderzoek. Van de negentig producten die de organisatie eerder al eens testte, zijn er veertig nog even zout. Sommige zijn zelfs zouter geworden.

Speciale kritiek is er op kruidenmixen voor kip, vlees en gehakt, die tot 81 procent uit zout bestaan. Ook veel kaas (voorverpakt in plakken) blijkt zouter geworden, zoals die van Old Amsterdam (plus 15 procent). Als positief voorbeeld worden Aldi en Albert Heijn genoemd, die het zoutgehalte in respectievelijk hun Kimo borrelnootjes en de Kop Soep Kip verlaagden.

De bond vraagt sinds 2007 aandacht voor het hoge zoutgehalte in voedselproducten door tweejaarlijks een steekproef te houden op veel gekochte levensmiddelen.

Een verstandige volwassene eet per dag minimaal 1 en maximaal 6 gram zout. In de praktijk eten Nederlanders gemiddeld echter 9 gram. Het meeste zout zit in kant-en-klaar eten.

Van te veel zout krijg je een hoge bloeddruk. Ook is het niet goed voor hart en nieren. De Consumentenbond lobbyt daarom samen met de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging bij minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) om producenten te dwingen minder zout te gebruiken.

Het ministerie maakte al wel afspraken met voedingscentra, horeca en supermarkten om producten gezonder te maken op het gebied van zout, vet en calorieën, reageerde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid gisteren tegen persbureau ANP. Zo is afgesproken dat er minder zout in kant-en-klaarproducten moet. Probleem is dat de producent die hiermee als eerste begint, het risico loopt dat zijn soepen of koekjes in het schap blijven staan omdat ze ‘flauw’ zijn.

Een van de doelen is dat in 2020 de maximale hoeveelheid zout die iemand met een normaal voedingspatroon binnenkrijgt, 6 gram per dag is.