Rellen bij protest om (weer) politiegeweld

Foto Sait Serkan Gurbuz/Reuters

Opnieuw leidde de dood van een zwarte arrestant door blank politiegeweld afgelopen weekend tot demonstraties en rellen in de Verenigde Staten. Ditmaal gaat het om de 25-jarige Afro-Amerikaan Freddie Gray, die op 12 april om nog onopgehelderde redenen op de vlucht sloeg nadat hij oogcontact met agenten had gemaakt. Bij zijn arrestatie raakte Gray zwaargewond: drie ribben werden gebroken en hij had letsel aan ruggengraat en achterhoofd. Gray werd in een politiebusje gesleurd. Hij werd opgesloten en kreeg geen medische zorg. Gray overleed een week later in zijn cel. In Baltimore demonstreerden rond de tweeduizend mensen tegen politiegeweld. Ze beukten in op politieauto’s, gooiden winkelruiten in en hielden een ‘die-in’ - ze gingen op straat liggen alsof ze waren doodgeschoten.

    • NRC
    • Ap