Veiligheidsfunctionarissen Irak melden massaexecutie door IS

Dit weekeinde vielen in Irak opnieuw veel doden door geweld, zowel onder burgers als onder militairen.

Hoge Iraakse veiligheidsfunctionarissen hebben tegen het Duitse persbureau DPA gezegd dat de sunnitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) 185 Iraakse militairen, onder wie verschillende hoge officieren, hebben geëxecuteerd. 140 militairen zouden direct zijn gedood na de inname van een militaire basis bij het iets ten noorden van Ramadi gelegen Thertharmeer, 45 anderen zouden zijn meegenomen naar Falluja en daar zijn gedood. Het bericht wordt niet door andere bronnen bevestigd.

Bij verschillende aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker achttien mensen omgekomen. De dodelijkste aanslag vond plaats op het Khilani-plein, waar door een autobom zeven mensen werden gedood en 25 mensen gewond raakten. Bij twee aanslagen in Baquba, in de provincie Dijala zijn dit weekeinde eveneens achttien burgers omgekomen, tientallen anderen raakten gewond.

Bij zelfmoordaanslagen aan de Iraaks-Jordaanse grens zijn volgens minister van Defensie minister van Defensie Khalid al-Obeidi zaterdag zeven militairen omgekomen. Volgens persbureau DPA zouden de aanslagen het werk zijn van IS. De daders zouden strijders zijn afkomstig uit België, Frankrijk en Senegal. Volgens DPA woeden bij Ramadi, ongeveer 70 kilometer ten westen van Bagdad, felle gevechten tussen strijders van IS en het Iraakse leger. Inmiddels zijn meer dan 100.000 van de 500.000 inwoners de stad aan de rivier de Eufraat, hoofdstad van de provincie Anbar, ontvlucht. Grote delen van Ramadi zijn in handen van IS. Mocht de strategisch gelegen stad, een belangrijk verkeersknooppunt, in handen vallen van IS, dan heeft dat grote gevolgen voor de strijd in de provincie, die al grotendeels in handen is van IS.

Minister van Defensie Obeidi claimt dat het regeringsleger in Anbar grote gebieden heeft terugveroverd op IS. Obeidi zei dat het leger de komende dagen een nieuw offensief zal inzetten. (AP, Reuters, DPA)