Russische motorclub tegengehouden bij Poolse grens

Lid van De Nachtwolven komt aan bij een grenspost met Polen in Wit-Rusland.
Lid van De Nachtwolven komt aan bij een grenspost met Polen in Wit-Rusland. Foto EPA TATYANA ZENKOVICH

Tien leden van een beruchte nationalistische Russische motorclub is vandaag de toegang tot Polen bij de grens geweigerd. Dat heeft een woordvoerder van de grensbewaking vandaag laten weten, meldt persbureau AP. De ‘Nachtwolven’ zijn op weg naar Berlijn, waar zij het zeventigjarig jubileum van de overwinning op de nazi’s willen herdenken.

Warschau had al laten weten dat de motorclub niet welkom is in Polen. De organisatie heeft banden met president Vladimir Poetin, die meer dan eens met de motormuizen meereed. Het motto van de Nachtwolven is ‘Waar we ook zijn, daar is Rusland’. Zij hebben in het verleden actie gevoerd tegen de Oekraïense regering en hebben de Russische annexatie van de Krim geprezen.

‘Provocatie’

De bikers werden bij Brest doorgelaten door de Wit-Russische grenswachten, maar vervolgens tegengehouden door de Poolse bewakers aan de andere kant van de grens. De Duitse regering heeft ook laten weten dat ze niet zit te wachten op de komst van de motorclub.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf als reden dat het wegens een gebrek aan informatie over hun reisschema de Nachtwolven geen veilige doortocht kon garanderen. Premier Ewa Kopacz noemde de tocht een provocatie. Volgens Sergej Andrejev, de Russische ambassadeur in Warschau, past het besluit in “de context van de verslechtering van Russisch-Poolse relaties aan de vooravond van de Dag van de Overwinning”.

Niet iedereen in Polen is tegen de bikers. Wiktor Wegrzyn, hoofd van een Poolse motorclub, beschuldigt zijn regering van “anti-Russische hysterie”. Hij had zich met tientallen andere motormuizen bij de grens verzameld om de Nachtwolven te verwelkomen en om hen door Polen te escorteren.

Poging verbod te omzeilen

De Nachtwolven waren aanvankelijk van plan om de grens over te steken in de regio Brest in Wit-Rusland. Toen Warschau liet weten de bikers te willen weren, zei clubleider Alexander Zaldostanov het verbod te willen omzeilen door de bikers individueel verschillende grensposten te laten passeren. Een woordvoerder van de Poolse grensbewaking reageerde hierop met:

“Deze mensen komen hoe dan ook Polen niet binnen. Ieder van hen zal een afzonderlijke weigering ontvangen.

De motorclub Nachtwolven begon rond 1983 als een mix van rockmuziekfans en motorliefhebbers in Moskou. Ze organiseerde illegale festivals. Er zouden ongeveer 5000 mensen lid van zijn - alleen maar mannen, want vrouwen mogen niet meedoen. Alexander Zaldostanov is sinds 1989 de leider. De bikers hebben ook hun eigen kledinglijn: ‘Wolf Wear’.

Lees ook in nrc.next: Toeren met de grote jongens (€)

    • Casper van der Veen