Russische hackers ‘lazen e-mail president Obama’

Hackers drongen diep door in mailsysteem Witte Huis.

Barack Obama
Barack Obama

De Russische hackers die in oktober in het e-mailsysteem van het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wisten door te dringen, konden ook bij e-mails die president Obama heeft verzonden en ontvangen. Dit zeggen medewerkers van het Witte Huis op basis van anonimiteit tegen The New York Times.

In oktober werd bekend dat hackers hadden ingebroken in het ministerie van Buitenlandse Zaken en in het minst beveiligde van de twee computersystemen van het Witte Huis. Veel stafleden hebben daar twee computers op hun bureau; één voor communicatie naar buiten en een ander, zwaarder beveiligd systeem dat uitsluitend voor geheime informatie is bestemd. Het spoor leidde naar een groep Russische hackers die in contact staan met het Kremlin.

De cyberinbrekers konden, voor zover nu bekend, niet bij de beveiligde server die de communicatie van Obama’s blackberry verwerkt. Maar via de minder beveiligde accounts van de Witte Huis-staf kwamen de hackers wel bij niet-vertrouwelijke mails van de president terecht.

Geheime gegevens hebben ze volgens het Witte Huis niet kunnen lezen, wel veel gevoelige informatie: ze konden onder meer bij werkroosters en mails over personeelswisselingen en wetsvoorstellen.

Informatie over de reikwijdte van de hack komt mondjesmaat naar buiten. Vorige maand onthulde CNN dat de hackers bij het werkschema van Obama konden.

De ontdekking in oktober leidde tot het gedeeltelijk platleggen van het mailsysteem van het Witte Huis om het lek te dichten. De hackers bleven evenwel langer actief in het systeem van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens The New York Times waren medewerkers van het Witte Huis gedwongen persoonlijke mailaccounts te gebruiken ten tijde van de onderhandelingen met Iran over nucleaire ontwapening, omdat hun werkaccounts buiten dienst waren. Inmiddels zijn volgens het Witte Huis alle gebruikte toegangen afgesloten.

Donderdag zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton B. Carter dat Russische hackers ook een aanval deden op het minst beveiligde systeem van het Pentagon, maar dat ze waren afgeslagen. De Russische herkomst van de hacks acht het Witte Huis volgens een woordvoerder „bij uitstek zorgelijk”. De verhouding tussen de twee landen is gespannen door de Russische annexatie van de Krim en het conflict in Oekraïne.