Koningsdag rustig verlopen, kwart miljoen mensen met trein naar A’dam

Bootjes met oranje uitgedoste feestvierders varen op de grachten tijdens Koningsdag in Amsterdam. ANP / Evert Elzinga

De NS heeft vandaag op Koningsdag tot 18.00 uur ruim een kwart miljoen reizigers naar Amsterdam gebracht. Dat is volgens het spoorwegbedrijf vergelijkbaar met eerdere jaren op deze feestdag, zo meldt persdienst ANP.

Veel mensen vertrekken uit de hoofdstad, waar de programmering tot 20 uur duurde. Over het algemeen verliep de dag rustig en gemoedelijk in Amsterdam. Op het einde ging het mis op de Nieuwendijk: er werd gevochten en met glas gegooid. Daarop werd de straat leeggeveegd door de ME.

Een verslag van Koningsdag in Amsterdam door AT5:

In Utrecht verliep Koningsdag rustig

In Utrecht is zijn ongeveer 150 mensen van de dienst stadswerken sinds 18 uur bezig met het schoonmaken van de binnenstad. In totaal zullen ze ongeveer honderd ton vuil van straten halen, verwacht de gemeente, aldus een woordvoerder tegen persdienst ANP. Het opruimen gaat door tot 4 uur vannacht; morgenochtend gaan de schoonmakers veder.

De festiviteiten zijn in de Domstad “super” verlopen, zegt de woordvoerder: er waren weinig incidenten. Gisteravond is de Weerdsingel twintig minuten afgesloten geweest omdat er te veel mensen waren. Er zijn in Utrecht in totaal 34 mensen aangehouden; vooral vanwege ruzies en overmatig drankgebruik.

Beelden uit Eindhoven en Breda:

Boetes voor straatverkopers

Een aantal straatverkopers heeft de verkoop van hun etenswaren moeten stoppen nadat ze door inspecteurs van de warenautoriteit waren gecontroleerd, weet ANP. Verspreid over het land zijn zo’n 370 inspecties uitgevoerd; daarbij werden vooral beroepsmatige standhouders gecontroleerd. 34 verkopers mochten hun voedsel niet meer verkopen omdat het niet geschikt was om te eten, meestal omdat er problemen waren met verhitten.

In Amsterdam is een particuliere standhouder verwijderd, omdat hij geen vergunning had om voedsel te verkopen. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deelden twaalf keer een boete uit; 103 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 en 1050 euro.

In Assen waren zo’n 50.000 bezoekers:

Zo’n 20.000 mensen in Dordrecht

Tussen de 20.000 en 25.000 mensen zijn vandaag naar Dordrecht gekomen om de koninklijke familie te zien. Burgemeester Arno Brok is tevreden over het verloop van de festiviteiten. In totaal werden acht arrestaties verricht, onder wie een verwarde man die riep dat hij de koning was. Daarnaast werden zakkenrollers opgepakt, mensen die aanwijzingen van de politie niet opvolgden en mensen die over een hek wilden klimmen.

[inbeeld]

Ook de koning zelf was tevreden over de eerste Koningsdag in ‘nieuwe stijl’, zei hij voor de camera’s van de NOS:

“De traditie van Koninginnedag gaat door, met een paar nieuwe elementen. Het is echt een nationale feestdag. De mooie dingen moet je natuurlijk niet veranderen.”

120.000 mensen in Eindhoven

In Eindhoven vierden zo’n 120.000 mensen Koningsdag. De gemeente spreekt van een geslaagd feest. Op Koningsnacht waren 20.000 bezoekers. De hulpdiensten hoefden maar een enkele keren in actie te komen. Er waren tot half tien vanavond zeventien aanhoudingen voor onder meer vechtpartijtjes en drugsdeals. Ambulancepersoneel vervoerde vijftien feestvierders naar ziekenhuizen, waaronder zes in verband met met alcoholgebruik en vier drugsgevallen. De NS vervoerde 30.000 reizigers naar Eindhoven.

Lees ‘Geen koekhappen, maar wel wuiven als vanouds’ van onze koningshuis-verslaggever Kees Versteegh (€)

    • Mirjam Remie