Rellen in Baltimore na begrafenis zwarte arrestant Freddie Gray

Een jongen gooit een steen naar de politie in Baltimore.
Een jongen gooit een steen naar de politie in Baltimore. AP / Patrick Semansky

In Baltimore aan de Amerikaanse oostkust zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen de politie en demomstranten, na de begrafenis van Freddie Gray. Hij, een donkere man, overleed onder nog onopgehelderde omstandigheden, nadat hij gearresteerd was door de politie. Daarop laaide het protest tegen racistisch politiegeweld weer op.

Er raakten meerdere mensen gewond, onder wie zeven politieagenten; een van hen is bewusteloos, weet persbureau AFP. Een groep donkere jongeren gooiden stenen en andere voorwerpen naar de politie, die is uitgerust met schilden. Ten minste een persoon is gearresteerd. De politie blokkeert de toegang van meerdere straten en gebruikt pepperspray.

Een livestream van de rellen:

Betogers ‘zeer agressief’

De politie zegt op Twitter dat betogers “zeer agressief en gewelddadig” zijn en weigeren om orders tot verspreiding op te volgen. De demonstranten gebruiken stokken, stenen en andere wapens, aldus de politie.

Onze correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Groepen demonstranten gooien stenen naar geïsoleerde politieauto’s in Baltimore. Ziet er buitengewoon grimmig uit. http://t.co/FInONIkZ8F
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ik wilde net tweeten: journalisten in Baltimore lijken meer vrijheid te krijgen dan in Ferguson. Maar nu krijgt een cameraploeg pepperspray.

Nationaal protest tegen politiegeweld

De 25-jarige Freddie Gray stierf op 19 april nadat hij bij zijn arrestatie, een week eerder, zwaargewond was geraakt aan zijn achterhoofd en ruggengraat. De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld en de stad heeft een onderzoek aangekondigd. In de VS heeft excessief politiegeweld jegens vooral zwarte arrestanten in het afgelopen jaar verschillende malen tot nationaal protest geleid. De protesten begonnen in augustus vorig jaar, toen de zwarte tiener Michael Brown in het stadje Ferguson werd doodgeschoten door de blanke agent Darren Wilson.

Landelijk sterven in de Verenigde Staten jaarlijks ongeveer 400 mensen door politiekogels. Jonge zwarten zijn buitenproportioneel vaak slachtoffer. Agenten worden zelden veroordeeld voor de dood van arrestanten.

Lees ook ‘Weer rellen VS na dood zwarte man door politiegeweld. We praten je bij’

    • Mirjam Remie