Opnieuw enorme ivoorvangst in Thailand

De Thaise douane inspecteert de in beslag genomen slagtanden
De Thaise douane inspecteert de in beslag genomen slagtanden Foto EPA / Rungroj Yongrit

Bij een grote operatie is in Thailand maar liefst 3.000 kilo ivoor in beslag genomen. De 511 olifantenslagtanden, met een waarde van circa 6 miljoen euro, waren verstopt in zakken theebladeren, afkomstig uit Kenia. Dat heeft de Thaise douane maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Het is de op een na grootste ivoorvangst in de Thaise geschiedenis.

De slagtanden waren via Thailand onderweg naar het communistische Laos, maar konden door een tip door de douane worden onderschept. Het ivoor werd op 24 maart op een schip in Kenia geladen. Het werd ongezien vervoerd door havens in Sri Lanka, Maleisië en Singapore voordat de smokkelaars in Thailand tegen de lamp liepen.

Onder vuur om smokkel aan te pakken

De operatie komt een week na de grootste inbeslagname van ivoor ooit in het Aziatische land. Toen werd vier ton ivoor afkomstig uit Congo door de douane ingenomen. Ook toen was de smokkelwaar onderweg naar Laos. Thailand is een van de populairste bestemmingen om ivoor vanuit Afrika heen te vervoeren. Het land ligt internationaal onder vuur om de smokkel effectiever te bestrijden en kan sancties opgelegd krijgen als het land dit nalaat.

Het ivoor was volgens de douane waarschijnlijk bestemd voor kopers in China, Vietnam en Thailand. Veel inwoners van die landen geloven dat ivoor een geneeskrachtige werking heeft waarmee allerlei kwalen kunnen worden genezen. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor en de claims worden door wetenschappers dan ook afgedaan als bijgeloof. Stropers hebben de afgelopen jaren tienduizenden olifanten gedood om hun slagtanden te verkopen in Azië.

Lees ook in NRC Handelsblad: Moordend ivoor (€)

    • Casper van der Veen