OM: handelaar fraudeerde jaren met paardenvlees

Een Limburgse paardenhandelaar zou met valse papieren vlees hebben verkocht dat ongeschikt was voor consumptie. Paardenvlees is vaker verdacht.

Ook paarden hebben een paspoort. Dat is net als bij mensen gewoon een papieren document. En net als bij mensen kan zo’n paspoort worden vervalst.

Een paardenhandelaar uit Noord-Limburg wordt precies daarvan verdacht, maakte het Openbaar Ministerie dit weekeinde bekend. Afgekeurde paarden zouden ‘schone’ paspoorten hebben meegekregen en op die manier toch op de markt zijn beland voor menselijke consumptie.

Het bedrijf, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, werd zaterdag doorzocht. Daarbij werd beslag gelegd op de administratie, een woning, verschillende voertuigen en bankrekeningen. Het OM vermoedt dat „tientallen” paarden met vervalste paspoorten zijn geëxporteerd, gedurende meerdere jaren. Of er op die manier in Nederland vervuild paardenvlees in winkels terecht is gekomen, wordt nu onderzocht.

De fraudegevoeligheid van het paardenpaspoort is al langer een probleem. De Onderzoeksraad voor Veiligheid trok vorig jaar al aan de bel: de vleesindustrie zou een blinde vlek hebben voor fraude met paardenvlees. De paspoorten zijn zó gemakkelijk te vervalsen, schreef de raad, dat de herkomst van het vlees doorgaans niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Conclusie: de veiligheid van paardenvlees is niet gewaarborgd.

Aanleiding was een paardenvleesschandaal in 2013. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) riep toen 50 miljoen kilo vlees terug. Begin deze maand leidde dat tot de veroordeling van vleeshandelaar Willy Selten tot 2,5 jaar cel. Selten verkocht paardenvlees als rundvlees.

In het paardenpaspoort worden toegediende medicijnen en vaccinaties vastgelegd. Volgens Europese wetgeving zijn alle paarden in principe geschikt voor consumptie, tenzij er in het paspoort een aantekening is gemaakt. Omdat er niet één standaard is voor het paardenpaspoort, is controle lastig: landen stellen verschillende eisen. De raad noemt het een ‘fundamenteel probleem’.

De zaak in Noord-Limburg is niet het enige paardenvleesschandaal van afgelopen weekend. De opsporingsdienst van de NVWA doorzocht 15 andere panden in Nederland. Daarbij werden drie mensen aangehouden op verdenking van gesjoemel met paardenvlees.

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 8 miljoen kilo paardenvlees gegeten. Slacht levert een paardeneigenaar enkele honderden euro’s op. Een paard dat niet geslacht mag worden, moet na overlijden worden vernietigd – op kosten van de eigenaar. Dat maakt frauderen aantrekkelijk.

    • Thomas Rueb