Nederlands hulpteam aangekomen in Nepal

Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl) vertrekt van vliegbasis Eindhoven.
Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl) vertrekt van vliegbasis Eindhoven. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het Nederlandse hulpteam Urban Search and Rescue (USAR) is vandaag gearriveerd in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat heeft de organisatie laten weten. De groep gaat helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land zaterdag trof.

Het team bestaat uit 62 Nederlanders en acht honden en is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Dertien andere landen hebben ook dergelijke teams gestuurd. De Nederlandse overheid heeft ook vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor humanitaire hulp.

Twitter avatar USARNL USAR.NL Team inmiddels geland in Kathmandu.

Mensen levend vinden

Teamleider Peter Bos gaat ervan uit dat zijn team nog mensen levend onder het puin vandaan zal halen. Gisteren zei hij tegen ANP:

“De ervaring leert dat slachtoffers die ingesloten en bedolven zijn nog lang in leven kunnen blijven. We gaan uit van een periode van zeven tot tien dagen. Het is wel afhankelijk van de omstandigheden, of het er bijvoorbeeld warm is. Maar we werken met vier teams waardoor we 24 uur per dag kunnen zoeken.”

Het team van USAR staat altijd klaar om hulp te verlenen. De veertien ton aan zoekmateriaal en andere benodigdheden kunnen op ieder moment worden ingeladen om te vertrekken.

Aardbeving

Zaterdag trof een aardbeving met een kracht van 7.8 Nepal, de zwaarste beving in ruim tachtig jaar. Het dodental als gevolg is inmiddels opgelopen tot boven de 3.600. Veel slachtoffers bevinden zich in afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden.