Nederlanders terug uit Nepal, meer dan 4.000 doden geteld

Nepalese kinderen bij de het Durbar Plein in Bhaktapur, op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Nepalese kinderen bij de het Durbar Plein in Bhaktapur, op de werelderfgoedlijst van Unesco. AFP / Prakash Mathema

Op vliegveld Eindhoven landt morgen een militair vliegtuig met veertig Nederlanders uit Nepal. In het toestel zitten ouderen en kleine kinderen die in het land waren tijdens de aardbeving. Het dodental is inmiddels meer dan 4.000.

Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag op Radio 1. De groep is vandaag vanuit Kathmandu naar New Delhi vertrokken. Van daaruit vliegen ze naar Eindhoven. Vandaag komen ook al een aantal Nederlanders aan; ze zijn met reguliere vluchten gereisd.

Tijdens de aardbeving waren er zo’n vijfhonderd Nederlanders in Nepal. Met ongeveer honderd van hen is nog geen contact geweest. Koenders:

“Maar dat hoeft niet te betekenen dat er iets aan de hand is. Er is nauwelijks communicatie mogelijk.”

AFP / Prakash Mathema

Reddingswerkers in Bhaktapur. AFP / Prakash Mathema

Dodental loopt snel op

Het dodental van de aardbeving afgelopen zaterdag, de ergste in Nepal in 81 jaar, heeft 4.000 overschreden, heeft de Nepalese politie laten weten. Er zijn 7.180 gewonden. Het dodental zal vermoedelijk nog stijgen omdat kwetsbare bergdorpjes nog niet zijn bereikt door hulpverleners. Achttien bergbeklimmers zijn omgekomen op de Mount Everest door een lawine die door de aardbeving is veroorzaakt. In India kwamen 61 mensen om, in Tibet 25.

Nog altijd zijn er naschokken. De angst bij Nepalezen is zo groot dat ze in tenten slapen, op open plekken. De beving heeft het straatarme Nepal in het hart geraakt, schrijven Floris van Straaten en Joeri Boom vandaag in nrc.next (€):

“Veel van zijn beroemdste cultuurschatten – eeuwenoude hindoeïstische en boeddhistische tempels en andere historische gebouwen die op de Unescolijst van werelderfgoed staan - zijn met de grond gelijk gemaakt. ‘Het verdriet begint door te dringen. We hebben onze tempels verloren, onze geschiedenis, de plaatsen waar we opgroeiden’, twitterde de Nepalese journaliste Shiwani Neupane enkele uren na de aardbeving bedroefd.”

Reddingswerkers van over de hele wereld zijn naar Nepal gegaan. Zij zijn in Kathmandu en omringende gebieden aan het werk. Het grootste team komt uit India: zeven zoek- en reddingsteams en zeven medische teams met zes helikopters en zeven vrachtwagens. Zij zoeken in de zwaarst getroffen gebieden naar overlevenden. Vandaag hebben ze tien mensen gered en veertig lichamen geborgen.

Het Nederlandse hulpteam USAR zoekt sinds vandaag in en onder een ingestort hotel in Kathmandu. Het team, bestaande uit 62 Nederlanders en acht honden, is begonnen met puinruimen met meegebracht materieel en zoekt met speurhonden in de puinhopen van het gebouw. Het team werkt in vier groepen, 24 uur per dag.

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben gironummer 555 geopend om geld in te zamelen voor noodhulp en wederopbouw in Nepal (sinds invoering van IBAN is het nummer NL08 INGB 0000 0005 55).

Lees in nrc.next: ‘Arm Nepal is in het hart geraakt’ (€)

    • Mirjam Remie