Koningsdagconcert

None

Al sinds 1985 is het een traditie. Het

Koningsdagconcert, eerst Koninginnedagconcert, begon als geste aan de muziekminnende Prins Claus en werd een jaarlijks evenement. Na de kroning van Willem-Alexander is het concert blijven bestaan, op diens verzoek in een actueler jasje. Weg uit Paleis Noordeinde en met muziek die „wat woester en ruiger” mag zijn dan voorheen. Vorig jaar trad jazztrompettist Eric Vloeimans op, dit jaar namen de bigband van

David Kweksilber en het Zapp4-strijkkwartet op 14 april de honneurs waar in Dordrecht, waar de Koninklijke familie ook Koningsdag viert. Op de vitaliteit van de Kweksilber Bigband en Zapp4, met hun springerige oermuzikaliteit in bewerkingen van Radiohead, valt niets af te dingen. Zangeres Claron MacFadden bewijst haar veelzijdigheid: atonale sopraansprongen en zwoel gecroon klinken bij haar even aantrekkelijk als natuurlijk. Virtuoze bijdragen van tapdanser Peter Kuit en blokfluitist Walter van Hauwe versterken het retrokarakter van het concert. Voor een volgend jaar zou je je hooguit kunnen voorstellen dat het nog iets woester en jonger kan.

Mischa Spel