Kouyatés griotmuziek kan scheuren als rock

Een kalebas, een koeienvel, vier snaren en de versterker op tien; daar draait het om bij Bassekou Kouyaté, de vernieuwer van de Malinese griotmuziek. Zijn vorige album Jama Ko was de bekroning van zijn zoektocht naar een rockband waarbij alle gitaren (bas, slag, solo, elektrisch) waren vervangen door de traditionele ngoni, een kleine luit. Nu het zoeken voorbij is, kan Kouyaté vrij spelen op Ba Power. Opener Siran Fen zet meteen de toon met veel snerpende, vingervlugge solo’s: powerrock op organisch materiaal. De kruipolie tussen dat spervuur van felle noten is de stem van Kouyatés vrouw Amy Sacko. De familieband Ngoni Ba waakt voor herhaling door gastmuzikanten zoals gitarist Samba Touré en Robert Plant-drummer Dave Smith uit te nodigen. In Waati laat Kouyaté het beste horen waartoe zijn band in staat is, de ngoni verzorgt een verleidelijk afrobeat-loopje en scheurt dat vervolgens kapot als een rockgitaar.

    • Leendert van der Valk