Kipchoge is in sterk bezet ‘Londen’ snelste sprinter

De Keniaan Eliud Kipchoge was na een spannende finale de snelste. Paula Radcliffe nam in Londen afscheid.

Eliud Kipchoge Foto Paul Childs/Reuters

Eliud Kipchoge heeft gisteren de sterk bezette marathon van Londen op zijn naam geschreven. De Keniaan, die vorig jaar nog imponeerde in de marathon van Rotterdam, spurtte in een spannende slotfase naar de zege in de klassieker door de Engelse hoofdstad. Hij won in een tijd van 2.04.42. Zijn landgenoot Wilson Kipsang, voormalig wereldrecordhouder, eindigde als tweede in 2.04.47. Dennis Kimetto, ook uit Kenia en houder van het huidige mondiale record op de 42,195 kilometer, liep naar de derde plaats in 2.05.50.

De sterren maakten er in Londen een spektakel van. Vier Kenianen bleven over in de laatste kilometers, van wie er drie tot de allersnelste marathonlopers ter wereld behoren: Kimetto heeft het wereldrecord van 2.02.57 op zijn naam, Kipsang noteerde al eens 2.03.23 en Kipchoges beste tijd is 2.04.05.

De voormalig wereldkampioen op de 5.000 meter had de beste benen. Eerst liet hij met een tempoversnelling Kimetto achter zich. Daarna sprintte hij in het centrum van Londen weg bij Kipsang. Van onderlinge nijd was geen sprake bij het toptrio. Gearmd glimlachten de drie toplopers aan de finish bij The Mall naar het massaal toegestroomde publiek.

Een mondiale toptijd zat er niet niet, maar een parcoursrecord bleek lang mogelijk. Dat staat in Londen, een wedstrijd die behoort tot de World Marathon Majors, op 2.04.29 en werd vorig jaar gelopen door Kipsang. Halverwege de race lagen de toppers onder het schema, maar tegen het einde van de marathon werd de dagwinst belangrijker gevonden dan een parcoursrecord. „Het was een zware wedstrijd, maar het ging volgens plan. Mijn trainingsarbeid betaalde zich uit”, zei Kipchoge.

De Ethiopische Tigist Tufa troefde in de vrouwenrace de favorieten af. Haar winnende tijd van 2.23.22 was niet indrukwekkend, maar ze liep wel een sterke wedstrijd waarin ze in de laatste kilometers resoluut afstand nam van de Keniaan se oud-winnares Mary Keitany en haar landgenote Tirfi Tsegaye, die respectievelijk als tweede en derde eindigden in 2.23.40 en 2.23.41.

Paula Radcliffe liep op 41-jarige leeftijd haar laatste marathon. De fameuze Britse atlete, de laatste jaren geplaagd door blessures, voltooide haar race in 2.36.55. Ruim 20 minuten langzamer dan haar wereldrecord van 2.15.25, dat ze in 2003 vestigde in Londen.

„Ik vertrok veel te snel. En geleidelijk aan werd het steeds emotioneler”, vertelde Radcliffe. „Het geluid van de toeschouwers was zo luid, mijn oren suisden ervan. Het hele parcours, zoveel mensen moedigden mij aan.” (AP/ANP)