IS doodt vijf journalisten in Libië

Protest van Ethiopiërs na de moord op meer dan twintig Ethiopische christenen in Libië door de Islamitische Staat (IS). AP / Solan Kolli

Militanten van de Islamitische Staat (IS) hebben vijf journalisten van een Libisch televisiestation vermoord. Dat heeft een legercommandant bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

De journalisten (vier Libiërs en een Egyptenaar) waren sinds augustus vermist. Toen verlieten ze de oostelijke stad Tobruk, waar ze de inauguratie van het parlement versloegen, om naar Benghazi af te reizen. Ze kwamen langs Derna, een IS-broeinest.

De lichamen van de journalisten zijn buiten de oostelijke stad Bayda gevonden. Hun kelen waren doorgesneden. De koepelorganisatie van vakbonden voor journalisten, de Internationale Federatie van Journalisten, zegt in een reactie “zwaar gechoqueerd” te zijn door de “brute moordpartij”.

“IS heeft als doel angst te zaaien, maar wij voelen alleen maar een groot verdriet en verdere vastberadenheid om de moordenaars verantwoordelijk te houden voor hun misdaden.”

IS heeft profijt van machtsvacuüm Libië

IS heeft onlangs ook de moord op dertig Ethiopiërs en 21 koptische christenen opgeëist, in Libië, evenals een aanval op een hotel in Tripoli. IS maakt gebruik van het machtsvacuüm dat in Libië is ontstaan, vier jaar na het afzetten van Muammar Gadaffi. Strijders loyaal aan twee verschillende regeringen vechten tegen elkaar in verschillende delen van het land. De internationaal erkende regering is gezeteld in het oosten; hoofdstad Tripoli is in augustus verloren aan een rivaliserende groepering. Die heeft een eigen regering opgezet.

    • Mirjam Remie