Immers kan je d’r goed bij hebben

Rutten heeft veel te klagen over zijn ploeg, maar niets dan lof over zijn noeste nummer tien. „Ondenkbaar dat Immers niet speelt.”

Eric Botteghin van FC Groningen in duel metLex Immers. „Met of zonder Lex is een groot verschil voor Feyenoord”, vindt trainer Fred Rutten.
Eric Botteghin van FC Groningen in duel metLex Immers. „Met of zonder Lex is een groot verschil voor Feyenoord”, vindt trainer Fred Rutten. Foto oLAF KRAAK/anp

Lex Immers heeft een eigen voetbalschool in Den Haag waar hij kinderen van acht jaar voordoet hoe ze moeten aannemen, passen en dribbelen. Een en al plezier. Tot de middenvelder van Feyenoord eens zag hoe er op sociale media werd gesproken over zijn nevenactiviteit; moest hij niet eens zelf leren voetballen?

Het was toen eind 2013 en Immers werd kwaad. Kwaad omdat hij van supporters en journalisten niet de erkenning kreeg die hem zou moeten toekomen. Altijd weer die verrekte beeldvorming: houterig, slungelig en een gebrek aan precisie en souplesse. Zelfs in de supermarkt werd hij naar eigen zeggen beschimpt om zijn ogenschijnlijk tegenvallende spel.

Ogenschijnlijk ja, want Immers is een onderschatte speler in de eredivisie. Feyenoord-trainer Fred Rutten benadrukte het vrijdag nog, toen hij monter meedeelde dat Immers na zijn blessure fit genoeg was om mee te doen in de wedstrijd van gisteren tegen FC Groningen. „Met of zonder Lex is een groot verschil voor Feyenoord. Als hij fit is, is het eigenlijk ondenkbaar dat Lex niet speelt. Dit team heeft zo’n type wel nodig.”

Toch kan Immers het verschil niet maken in de Groningse Euroborg. Feyenoord wint voor de derde keer op rij niet, na een gelijkspel bij Willem II en een thuisnederlaag tegen Go Ahead Eagles volgt een 1-1 gelijkspel tegen Groningen. De ploeg kwam op voorsprong via Jordy Clasie, maar het was Tjaronn Chery die gelijkmaakte uit een waanzinnige vrije trap. Uitgerekend hij, de speler die Rutten in de winterstop graag naar Feyenoord had gehaald. „Het geeft een heel vervelend, dubbel gevoel als zo’n vrijetrappenspecialist voor Feyenoord had kunnen spelen. Het is zuur als hij de gelijkmaker maakt”, zei de trainer.

Vonkje, lontje, rode kaart

Zijn ploeg speelde teleurstellend. En wat net zo teleurstellend was: het opgefokte gedrag van de spelers. Een vonkje is al genoeg om de korte lontjes te ontsteken. Ze duwen, trekken en schelden, terwijl ze vaak zelf aanstichter zijn van opstootjes. Verdediger Joris Mathijsen loopt na een fluitsignaal nog extra hard door op een tegenstander, mandekker Sven van Beek deelt vaak de eerste duw uit en invaller Khalid Boulahrouz krijgt aan het slot nog rood omdat hij Rasmus Lindgren van Groningen bij zijn gezicht grijpt. Het kan voor Boulahrouz wel eens zijn laatste actie zijn in het shirt van Feyenoord.

En Lex Immers? Ook hij staat nooit op afstand van duw- en trekwerk. Dat blijft een kanttekening bij een speler die trainer Rutten zo graag opstelt. Immers zet aanvallen op en staat verdedigend zijn mannetje. Kalm aan de bal, spijkerhard zonder. Als hij met zijn noppen vooruit het duel is aangegaan, stormt Groningen-aanvoerder Maikel Kieftenbeld woest naar scheidsrechter Dennis Higler.

Maar Immers kreeg dit seizoen pas één gele kaart, wat erop duidt dat de middenvelder precies weet hoe ver hij kan gaan. Zo toont hij zijn waarde voor een ploeg waarin andere spelers nog te vaak over de grens gaan. Liefst vijf gele kaarten kreeg Feyenoord gisteren, Groningen één.

Al met al kon Rutten leven met de uitslag. De scheidend coach bracht bij RTV Rijnmond zijn gevoel onder woorden dat „iedereen met volgend jaar bezig is”. En niet met het huidige seizoen waarin Feyenoord zich nog steeds niet verzekerd weet van de derde plek. Concurrent Vitesse verloor dan wel vrijdag van ADO Den Haag, maar door de overwinning van AZ op FC Twente is het gat met de Alkmaarse club nog maar drie punten. Ajax, nummer twee in de eredivisie, is inmiddels niet meer te achterhalen voor Feyenoord.

Rutten morde verder over de cover van het afgelopen week uitgebrachte Feyenoord Magazine met daarop aanwinst Dirk Kuijt. „Een dag voor de wedstrijd. Niet echt professioneel. Ik heb daar geen last van, maar ongemerkt kan dat intern wel hinder geven. Het leidt wel een beetje af.”

Bedrieglijke voetballer

Lex Immers houdt zich afzijdig van zulke berichten, zoals hij ook niet wilt praten over zijn toekomst bij Feyenoord. Vorig jaar zomer mocht hij nog niet weg, maar nu valt een vertrek niet uit te sluiten. „Ik heb de leeftijd om deze zomer een volgende stap te maken, daar sta ik voor open”, zei hij eerder tegen Omroep West.

Blijft hij, dan houdt Feyenoord een van de meest „bedrieglijke voetballers van de eredivisie”, in handen, zoals De Correspondent hem vorig jaar omschreef. Het online medium beriep zich louter op statistieken. Immers mocht er dan niet uitzien als een goede speler, maar scoorde bovengemiddeld met passen en scoren. Ook creëert hij veel mogelijkheden voor zijn medespelers en staat hij vaak op de goede plek.

De bij Feyenoord vertrokken Ronald Koeman noemde hem aan de vooravond voor het WK vorig jaar zelfs „een teamspeler die Oranje ook goed kan gebruiken”. Op hem kan een coach bouwen, zegt Rutten zijn voorganger na. En, vermoedt hij, ook zijn opvolger, huidig assistent Giovanni van Bronckhorst. kan niet om Immers heen. „Heel veel trainers gaan Lex toch weer opstellen, ook als ik straks weg ben”, zei Rutten vrijdag. „Let maar op.”

    • Fabian van der Poll