Hoe overleef ik Koningsdag? Lees hier alternatieven voor de vrijmarkt

Het standbeeld van Ary Scheffer op het Dordtse Scheffersplein is versierd met een oranje sjerp, een dag voor Koningsdag. Middenstanders presenteren op de feestdag typische Dordtse producten op het plein in de Dordtse binnenstad. Het gaat om design, delicatessen en eigentijdse ambachtelijkheid.
Het standbeeld van Ary Scheffer op het Dordtse Scheffersplein is versierd met een oranje sjerp, een dag voor Koningsdag. Middenstanders presenteren op de feestdag typische Dordtse producten op het plein in de Dordtse binnenstad. Het gaat om design, delicatessen en eigentijdse ambachtelijkheid. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vrijmarkten, vrijmarkten en nog eens vrijmarkten. Is er dan niets anders te doen op Koningsdag? Natuurlijk wel. Nrc.nl helpt graag en zet wat alternatieve excursies op een rij.

Het weer op Koningsdag: er is nog hoop

Eerst even dit. We kregen al dagen berichten over slecht weer hier op de telex. Dat zou vandaag de doorslaggevende factor worden voor uw Koningsdagplannen. NOS-weerman Gerrit Hiemstra twitterde gistermiddag de volgende opbeurende boodschap:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Koningsdagweer: ochtend regen in ZO en O, trekt weg naar Dtsl. Elders droog, in W enkele opkl. Middag: W meer zon, O veel bewolking, 10-12gr

De meest recente vooruitzichten van het KNMI beloven inderdaad tóch een beetje zon, met weinig neerslag en in het zuidoosten de meeste bewolking. Maar, zoals het spreekwoord luidt, april doet natuurlijk wat ‘ie wil dus er kan nog van alles veranderen. Mocht alles nou in het water vallen, uw kleedje wegspoelen, de schmink uitlopen of je bent die hele Koningsdagvrijmarkten zat, dan kun je altijd nog het volgende doen.

GAAN // Pinguïns in Scheveningen

dagelijks 10-18u, Sea Life Centre, boulevard Scheveningen, toegang €10,75 (kinderen), €14,75 (volwassenen), €22,50 (combikaart Madurodam)

Sinds begin april heeft waterdierentuin Sea Life Center in Scheveningen een nieuw verblijf van 150m2 voor zes Humboldt-pinguïns. De zes bestaan uit twee koppels en twee broertjes, en komen uit andere kolonies van andere dierentuinen en Sea Life centra. Later dit jaar komen er nog meer pinguïns bij. De buikglijders worden twee keer per dag gevoerd met sprot, om 11.30 en 15.00 uur.

Maar wacht, er zijn nog veel meer dieren te zien. Sea Life heeft ruim 4000 dieren in 45 aquaria: o.a. otters, roggen, zeeschildpadden, tropische zeepaardjes en gevaarlijkere lui zoals zwartpunt rifhaaien, zebrahaaien en piranha’s. In de interactieve voelpoel kun je zeesterren en krabbetjes aanraken. Je kunt ook kijken hoe allemaal beestjes gevoerd worden, hier een overzicht van voertijden.

GAAN // Nationale Park De Hoge Veluwe

combitickets park en museum €17,60 (volwassenen), €8,80 (kinderen 6 t/m 12 jr)

Het mag dan Koningsdag zijn, het Nationale Park De Hoge Veluwe met daarin het Kröller-Müller Museum is gewoon open. Je kunt er op de befaamde witte fietsen het hele park doorkruisen. Misschien kom je dan wel konijntjes of zelfs herten tegen (bij de schemering heb je de meeste kans). In het museum opende dit weekend de nieuwe overzichtstentoonstelling over Vincent van Gogh, Van Gogh & co. Dwars door de collectie, wiens sterfdag dit jaar 125 jaar geleden is. Aan de hand van voorgangers, tijdgenoten en opvolgers zijn zo’n vijftig tekeningen en schilderijen van Van Gogh aangevuld met werk van onder meer Charley Toorop, Henri Fantin-Latour, Paul Cézanne en Bart van der Leck.

Naast het museum loop je zo de Beeldentuin in, een uitgestrekte tuin met beeldhouwkunst. In het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld, ontdekken kinderen de natuur en de beestjes van het park. Architectuurliefhebbers opgelet: het Jachthuis Sint Hubertus werd ontworpen door H.P. Berlage en is zeker een bezichtiging waard.

FANTASEER // Woonboulevards

een woonboulevard bij jou in de buurt

Wees eerlijk: als je nog nooit geweest bent, heb je altijd al een keer willen gaan. Want denk toch eens aan alle mogelijkheden! Paraderen langs nieuwe bankstellen, luieren op chaise longues en in de keuken van je dromen aan de nepkranen draaien. Dat kun je vandaag allemaal doen in een nabije woonboulevard. Bijkomstige voordelen: fantaseren over hoe je nieuwe huiskamer eruit gaat zien en natuurlijk de verkoper alles vragen wat je wilt. Dit is je vrije dag, je hebt eindelijk de tijd om over de aankleding van je droomhuis na te denken. Zet die smartphone aan het werk, neem foto’s en maak als je thuis komt een collage van wat je gevonden hebt. En: de meeste woonboulevards zijn overdekt, dus mocht het gaan hozen, dan heb je daar geen last van.

Bekijk deze korte documentaire over de mini-wereld van de woonboulevards:

En als je dag dan bijna voorbij is, kun je ‘s avonds nog…

KIJKEN // Koningsdagconcert

27 april, 20.25-21.30u, NPO 2

Vorig jaar in Haarlem, dit jaar in het Energiehuis in Dordrecht: het Koningsdagconcert. In die stad viert het koningspaar vandaag namelijk Koningsdag. Het concert werd twee weken geleden opgenomen en wordt vanavond dus uitgezonden. De uitgevoerde stukken en optredende artiesten bestaan dit jaar uit klassieke muziek, jazz en pop: een gezamenlijk optreden van de David Kweksilber Big Band, het strijkkwartet Zapp4 en Walter van Hauwe (blokfluit).

Bekijk een klein voorproefje:

KIJKEN // Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

27 april, 20.30-23.35u, Veronica

“There’s no such thing as magic!” roept de oom van de bebrilde tovenaarsleerling Harry Potter. En of, en dat gaat Potter bewijzen ook. Doe je kinderen (en jezelf) een plezier een kijk dit nog altijd betoverende eerste deel van de Harry Potter-reeks. Toen was Harry nog klein en schattig, Hermione al de grootste betweter van heel Zweinstein, aartsvijand Draco Malfoy al even vervelend en de altijd aanwezige dreiging van Hij Die We Niet Zullen Noemen steeds dichterbij komend. Harry Potter, the boy who lived.

    • Judith Laanen