Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Ons eten is veel te zout, ondanks voorschriften

Veel eten uit de supermarkt blijft te zout. Dit meldt de Consumentenbond in een gisteren gepubliceerd onderzoek. Van de negentig producten die de organisatie eerder al eens testte, zijn er veertig nog even zout. Sommige zijn zelfs zouter geworden. Speciale kritiek is er op kruidenmixen voor kip, vlees en gehakt, die tot 81 procent uit zout bestaan. Ook veel kaas (voorverpakt in plakken) blijkt zouter geworden, zoals die van Old Amsterdam (plus 15 procent). Als positief voorbeeld worden Aldi en Albert Heijn genoemd, die het zoutgehalte in respectievelijk hun Kimo borrelnootjes en de Kop Soep Kip verlaagden. De bond vraagt sinds 2007 aandacht voor het hoge zoutgehalte in voedselproducten door tweejaarlijks een steekproef te houden. Een verstandige volwassene eet per dag minimaal 1 en maximaal 6 gram zout. In de praktijk eten Nederlanders gemiddeld 9 gram.