Opinie

    • Floor Rusman

Een partij beginnen, omdat ze er nu echt klaar voor zijn

Er staan telkens nieuwe rechtse partijen op, nu weer van Moszkowicz. Maar hij dreigt in dezelfde val te lopen als Rita Verdonk, zegt Floor Rusman.

None

Ik vroeg me laatst af wat Rita Verdonk nu eigenlijk doet, en toen bleek dat ze net een bedrijfje heeft opgericht dat cv’s screent voor bedrijven. Van redder van rechts tot cv-screener: het kan raar lopen in het leven van een politicus.

Toch staan er aan de rechterzijde elke keer weer nieuwe figuren op die denken dat het hun anders zal vergaan. Altijd zeggen zij de échte liberalen te zijn. De afgelopen week waren dat Joram van Klaveren en Bram Moszkowicz met hun nieuwe partij Voor Nederland (VNL).

VNL heeft een mens- en maatschappijbeeld waarmee vergeleken dat van de VVD socialistisch lijkt. De partij vindt ‘dat niet de maatschappij of ‘het systeem’ verantwoordelijk is voor menselijk falen, maar de individuele mens.’ De overheid moet zich voornamelijk bezighouden met haar kerntaken, zoals politie, justitie en defensie.

Dit zijn ideeën waarover de Amerikaanse libertariër Rand Paul enthousiast zou zijn, maar in Nederland zijn ze nogal ongebruikelijk. Ik was benieuwd naar de verdediging ervan, helaas heb ik die nog niet gehoord.

Bij Buitenhof vorige week werd Van Klaveren ondervraagd door Chris Aalberts, die net een boek had geschreven over kleine rechtse partijen. Het gesprek ging over de strategie van VNL, niet over de inhoud. Aan het einde van het gesprek zei Van Klaveren nog snel dat de partij „klassiek liberaal” zou zijn, toen was het item afgelopen.

Na de presentatie van Moszkowicz als lijsttrekker werd het er niet beter op. Bij Pauw vertelde hij dat hij zich met ‘essentiële dingen’ wilde bezighouden, maar concreet werd het niet, afgezien van voorstellen tot het afschaffen van windmolensubsidies en ontwikkelingshulp.

Bij Powned antwoordde hij op de vraag wat zijn drijfveer was: „Ik ben op een punt in mijn leven dat ik denk dat ik een bijdrage kan leveren aan de Nederlandse politiek.”

Maar goed, dat kunnen die televisieprogramma’s ook niet helpen. Echt nieuwe ideeën lijkt VNL gewoon niet te hebben. Op vragen over verschillende problemen (IS, mensensmokkelaars en een tekort aan verplegers) was Moszkowicz’ antwoord steevast dat er veel geld moet worden vrijgemaakt voor de oplossing, een interessant standpunt voor een partij die de overheid wil decimeren. Voor het overige had hij het vooral over zichzelf en over hoe zwaar hij het de afgelopen twee jaar heeft gehad.

Het is alsof je in een sollicitatiegesprek zegt: „Na het ontslag bij mijn vorige baan heb ik een heel moeilijke tijd gehad, maar tijdens een reis door Zuid-Amerika kwam ik erachter wat ik echt belangrijk vind in het leven. Daarom ben ik er nu klaar voor om voor jullie te werken.”

Ik geloof dat er best ruimte is voor een nieuwe rechtse partij, een soort VVD met een visie bijvoorbeeld. Maar wie als voornaamste drijfveer niet een inhoudelijk punt noemt, maar een persoonlijk motief, weet hoe hij eindigt: als cv-screener.

    • Floor Rusman