Eén offday en horror á la Sparta is een feit

NAC en Heracles streden hard om de nacompetitie te vermijden. Het is de afterparty van het seizoen waar je niet bij wil zijn.

None
Foto

Hij was de beul van Sparta, vijf jaar geleden. Een goal diep in blessuretijd van spits Guyon Fernandez zorgde ervoor dat klein duimpje Excelsior opstoomde naar de eredivisie. Sparta, de old lady van het Nederlandse profvoetbal, degradeerde. Een „horrorfilm”, noemde toenmalig Sparta-coach Aad de Mos de knetterende slotfase. Sparta heeft zich sindsdien niet meer kunnen terugknokken naar de eredivisie.

Het Sparta-scenario dreigt ver aan de horizon ook voor NAC Breda. De explosieve volksclub met de hondstrouwe achterban en een krakend doch mooi stadion. De Brabanders koersen af op de nacompetitie, na het vermakelijke antidegradatiepotje zaterdag tegen Heracles Almelo (1-3 nederlaag). Heracles is nu nagenoeg veilig. Naast NAC maakt ook Go Ahead Eagles zich op voor de gevreesde seizoenverlenging.

Nacompetitie, of chiquer ‘play-offs om promotie/degradatie’. Het principe is simpel: twee eredivisieclubs strijden volgende maand met acht clubs uit de eerste divisie om twee tickets voor de eredivisie. Het is de afterparty van het seizoen waar je niet bij wil zijn. Een glibberige slangenkuil met hongerige vrijbuiters uit de eerste divisie. Als een spelletje Russische roulette waarin één offday je de kop kan kosten. Bye bye eredivisie.

Zie de cijfers. In de afgelopen twintig jaar vlogen er 17 eredivisieploegen uit via de nacompetitie – 23 wisten zich te handhaven tegen de kleine broeders uit de eerste divisie. Vorig jaar waren NEC en RKC het slachtoffer. De eerste keert volgend seizoen terug op het hoogste niveau – de tweede is afgezonken naar de staart van de eerste divisie.

Idiote middag

De val naar beneden kan hard gaan, zie ook het ploeterende Sparta. Daar worden ze nog wel eens trillend wakker bij de naam Guyon Fernandez, na die idiote middag in Rotterdam-West. Nu speelt Fernandez bij NAC en gaat hij opnieuw richting nacompetitie. Met één verschil: vijf jaar geleden was hij met eerste divisieclub Excelsior jager, nu zal er op zijn eredivisieclub gejaagd worden.

De mindset is nu anders dan in 2010, zegt Fernandez. „Dat was een andere manier van nacompetitie: wij wilden toen omhoog, nu moeten we erin blijven. Dit is een hele vervelende situatie”, zegt hij. „Als je vanuit onder naar boven gaat heb je niks te verliezen. Nu wel. En niet zo’n klein beetje ook.”

Kom bij zijn trainer Robert Maaskant niet aan met zware verhalen over de nacompetitie. De frons van de nederlaag is heel even weg, trots zegt hij: „Ik heb alleen maar nacompetities gewonnen.” Dat klopt niet helemaal. Maaskant was drie keer coach van een eerste divisieclub in de nacompetitie, in 2000 en 2002 met RBC (beide keren promotie) en in 2008 met MVV toen hij geen promotie afdwong.

Zijn zorgen zijn groot. Maaskant heeft een acuut tekort aan scorend vermogen. Verdedigend wanbeleid doet de rest, met zaterdag de zoveelste blunder van clubman en doelman Jelle ten Rouwelaar (0-1). En een linkerverdediger – Kenny van der Weg – die in de tweede helft voorbij werd gelopen door Bryan Linssen (assist 1-3).

Bier

‘Lekker boys!’, wordt er geschreeuwd in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion. Spelers van Heracles gieren van opluchting, alsof ze net een titel hebben gewonnen. Ze handhaven zich, officieus weliswaar. „Dit voelt als een kampioenschap”, zegt trainer John Stegeman voor de camera’s. Spelers zakken na het duel languit op de grond en er gaat bier mee de spelersbus in voor de terugweg naar Almelo. Dat doet het ontlopen van die nare nacompetitie met een selectie. De zomervakanties kunnen geboekt worden.

Bij NAC moeten ze daar nog zeker een maand mee wachten. Al was er zaterdagavond laat nog een gebalde vuist te zien. Terwijl de pers Maaskant omsingelt, meldt woordvoerder Perry Hendriks dat landskampioen PSV net in blessuretijd Excelsior (concurrent van NAC) heeft verslagen. Via een ontsnappingsroute in de laatste twee duels zou NAC zich daardoor nog rechtstreeks kunnen handhaven – dan moet Excelsior niet meer winnen en NAC vier punten pakken. „Dan moet ik even een ander verhaal vertellen Perry”, lacht Maaskant. En dan: „Er is eigenlijk niks aan de hand jongens.”

    • Steven Verseput