Dodental aardbeving Nepal loopt op tot meer dan 3.700

Ravage in de Nepalese hoofdstad Kathmandu
Ravage in de Nepalese hoofdstad Kathmandu EPA / Narendra Shrestha

Het dodental als gevolg van de hevige aardbeving in Nepal is inmiddels gestegen tot boven de 3.700. Dat meldt persbureau AP vandaag op gezag van de Nepalese politie. Duizenden mensen raakten gewond of verloren hun woning.

Het voorlopige dodental staat nu op 3.726. Hulporganisaties zijn begonnen met het brengen van hulpgoederen naar getroffenen. Zij worden in afgelegen dorpen gehinderd door modderstromen en aardverschuivingen, waardoor ze bepaalde bergpaden niet kunnen gebruiken. Matt Darvas, van hulpgroep World Vision:

“Plaatsjes in dit gebied worden vaker getroffen door aardverschuivingen. Het is niet ongebruikelijk dat hele dorpen met 200, 300 tot wel duizend inwoners compleet bedolven raken. Waarschijnlijk kunnen we deze plaatsen alleen per helikopter bereiken”

Verwacht wordt dat in deze afgelegen gebieden het aantal doden nog zal oplopen. Volgens een legerwoordvoerder is bijna de hele Nepalese krijgsmacht, die 100.000 man telt, uitgerukt om zich in te zetten voor reddingsoperaties:

“Negentig procent van het leger is in het veld bezig met zoek- en reddingsmissies. Wij richten ons volledig daarop, op het redden van levens.”

Nederlanders willen weg

Zo’n 350 Nederlanders verblijven op dit moment in het door een aardbeving getroffen Nepal. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren op uit informatie van reisbureaus en familieleden. Er zijn geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Van circa honderd mensen is nog niet bekend of ze ongedeerd zijn.

Steeds meer Nederlanders die in Nepal zitten willen naar huis. Bij alarmcentrale SOS International hadden zich vanmorgen rond 11.00 uur Nederlandse tijd zo’n vijftig mensen gemeld die terug naar Nederland willen. Dat meldt persdienst ANP. Het aantal zou nog steeds oplopen.

SOS International probeert de Nederlanders die naar huis willen op een vlucht naar huis te zetten. Vanwege de ontregeling van het vliegverkeer gaat dit met problemen gepaard. Enkele Nederlanders die zich al in een vroeg stadium gemeld hadden zijn al geboekt op een reguliere vlucht, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Overige slachtoffers

Het nieuwe dodental is exclusief de 18 bergbeklimmers die op de Mount Everest zijn omgekomen door een lawine. Buiten Nepal zijn ook mensen omgekomen: in India zijn inmiddels 61 doden geteld, in de Chinese regio Tibet zijn zeker 20 mensen om het leven gekomen.

Lees ook: 350 Nederlanders in Nepal - van honderd nog geen bericht.

Ten minste 6.000 mensen raakten gewond toen een aardbeving met een kracht van 7,8 zaterdag een verwoesting aanrichtte in het kleine Aziatische land. Het was de zwaarste aardbeving in tachtig jaar.

Flinke naschok

In Nepal en India heeft gisteren een hevige naschok met een kracht van 6,7 plaatsgevonden. De beving bracht gebouwen in de Indiase hoofdstad New Delhi aan het trillen en veroorzaakte nieuwe lawines in het Himalayagebergte. Op de Mount Everest werden er drie geteld, meldde een Roemeense bergbeklimmer op Twitter. Daarnaast vonden in Nepal tientallen lichtere aardbevingen en naschokken plaats.

De reddingswerkzaamheden zijn moeizaam op gang gekomen. Het vliegveld van Kathmandu was zaterdag urenlang gesloten, waardoor er maar weinig hulp het land binnen kon komen. De luchthaven is gisteren heropend. Volgens een woordvoerder van Save the Children is dat “een klein wonder”. Vanochtend zijn op een paar plaatsen in Nepal winkels en apotheken weer opengegaan.

Nederlands zoekteam

Inmiddels proberen reddingswerkers zo goed als mogelijk overlevenden te zoeken, maar ze hebben te maken met enorme verwoesting en communicatieproblemen. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zijn er veertien medische team op weg naar Nepal. Nederland heeft een zoekteam gestuurd, dat vandaag is aangekomen. Dertien andere landen hebben ook dergelijke teams gestuurd. De woordvoerder:

“Ze moeten zo snel mogelijk het gebied bereiken. Ze zullen militaire vliegtuigen en helikopters gebruiken om in Nepal te komen.”

Daarnaast stelt de Nederlandse overheid vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. De behoefte aan hulp is groot. Volgens Unicef zijn 940.000 kinderen getroffen door de aardbeving. Er is een groot watertekort, en de stroom is in grote delen van het land uitgevallen.

Facebook en Google helpen ook mee

Facebook en Google een speciale functie ingesteld om de zoektocht naar dierbaren te vergemakkelijken. Gebruikers die in het rampgebied zitten kunnen hun status op ‘veilig’ zetten om hun familie en vrienden te laten weten dat het goed met ze gaat. Vrienden op Facebook krijgen daar automatisch melding van.

Google heeft een zogeheten ‘person finder’ gecreëerd. In deze database voor vermiste personen kun je niet alleen zoeken, maar ook informatie doorgeven over anderen. Dat kan ook per sms, als er geen internet beschikbaar is. Er staan momenteel 5.300 dossiers in.

Lees ook in NRC Handelsblad: Nepal is ook zijn geschiedenis kwijt (€)

    • Casper van der Veen